VRIJEME

Proljeće u novembru se nastavlja, zime ni na vidiku

Od petka će se još više proljepšati vrijeme, kaže Majstorović

Sarajevo okupano suncem: Parkovi puni djece (Foto: M. Kadrić)

Piše: A. ČENGIĆ

9.11.2018

Zbog sunčanog i za ovo doba godine neuobičajeno toplog vremena, umjesto debelih džempera i jakni, bh. građani i u prvim danima novembra vani izlaze samo u majicama, uz obavezne sunčane naočale.  

Nakon svježijih jutara i mjestimične magle, tokom dana u cijeloj Bosni i Hercegovini prevladavaju prave proljetne temperature koje su u mnogim dijelovima zemlje više od 20 stepeni. 

Bit će oblaka

A kako najavljuju meteorolozi, takvo vrijeme zadržat će se i narednih dana.  

- Zbog tople zračne mase sa sjevera afričkog kontinenta, ostat će natprosječno toplo vrijeme, ali će biti i oblaka. Jutarnje temperature kretat će se od 5 do 11, na jugu do 13 stepeni. Maksimalne dnevne iznosit će od 14 do19 stepeni, a u Hercegovini će biti i iznad 20 – kaže Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Tuzla je jučer, prema mjerenjima u 14 sati, bila najtopliji bh. grad s izmjerena 23 stepena. Toplo je bilo i u Zenici, gdje je bilo 22, u Banjoj Luci i Neumu 20, a u Bihaću i Mostaru 18 stepeni. 

Trebinje: Bašte kafića su krcate (Foto: P. Mucović)

I glavni bh. grad jučer je, kao i prethodnih dana, bio okupan suncem, a na ugodnih 17 stepeni ulice, parkovi i bašte kafića bili su puni. 

Nakon miholjskog, koje je karakteristično za oktobar, nastupilo je martinjsko ljeto, koje se dešava u novembru, kazao je za „Avaz“ meteorolog i klimatolog Željko Majstorović. Miholjsko ljeto, pojašnjava on, desi se jednom u četiri godine, a martinjsko jednom u osam.

- Od petka će se još više proljepšati vrijeme. Vikend će, također, biti topao. Već od 19. novembra bit će padavina. Obično, prema narodnom vjerovanju, kakav bude oktobar, takav će biti mart, a kakav je novembar, takav će biti februar – pojašnjava Majstorović.

Rizične grupe 

Toplo vrijeme u ovo doba godine sa sobom nosi i val virusa, a ljekari građane pozivaju da pravovremeno reagiraju kako bi se izbjegle zdravstvene tegobe.

- Proteklih dana bilo je posla. Pacijenti se uglavnom žale na glavobolju i mučninu. Virusima odgovaraju više temperature i vrlo lako se javljaju infekcije – navode iz sarajevske Hitne pomoći.

Ističu da je nemoguće izbjeći virusne infekcije ako se boravi u istom prostoru s većim brojem ljudi, ako se koristi gradski saobraćaj... Zaštititi se prvenstveno trebaju rizične grupe, a to su djeca, starije osobe i oni sa slabijim imunitetom.


Narodna vjerovanja

Prema narodnom vjerovanju, tokom zime neće biti mnogo mrazeva ako ih nije bilo ni prije Miholjdana - „Ako je uoči Miholjdana vedra noć, zima će imati veću moć“. A na Miholjdan, koji pada 12. oktobra, temperatura u BiH dostizala je i do 25 stepeni.

Također, prema vjerovanju, ove zime neće biti ni mnogo snijega, jer, kako se kaže u narodu - „Koliko magle u oktobru, toliko snijega u februaru“.

Topao decembar

Meteorolozi najavljuju i da će decembar biti topliji nego prethodnih godina, ali s više padavina. Prosječne minimalne temperature ići će ispod nule samo u planinskim predjelima.

Anketa: Kako građani podnose natprosječno toplo vrijeme

GRAČANICA 


Tomislav Toman

- Ovo vrijeme teško podnose svi, a pogotovo mi u trećoj životnoj dobi. Čudno je vrijeme, ljeto ušlo u jesen, nema kiše, pa pritisnulo sa svih strana. Srećom, kuća mi je blizu šume, nema smoga, a ja šetam i to je spas i preporuka svima. 


Salko Ibrahimović

- Teško je vrijeme, posebno za hronične bolesnike. Kiše, one prave, odavno nema. Bilo bi bolje da sve ide svojim tokom. I ja sam jedan od onih koji se protiv ovog vremena bore šetnjom. Sa psom svakog dana prijeđem i do tri kilometra. 

H. Č. 

KONJIC


Vlatko Bošković

- Cijela je priroda zbunjena, u novembru su procvjetale neke voćke, kao i cvijeće koje inače cvijeta u maju. Meteoropati najviše osjećaju ovu promjenu. Ovako visoke temperature pogoduju raznim virusima. Sve se mijenja, i ljudi i klima.


Elma Maksumić

- Sve su ovo znakovi klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja. Najveći krivac je sam čovjek. To je sve opet na kraju palo po našim leđima. Relativno sam mlada i sve to utječe i na mene, a ne mogu ni zamisliti kako je starijima.

S. Š.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.