EUFOR

Vojnici Francuske opet u misiji u BiH

S. N.

14.11.2018

Svečanost dizanja zastave u bazi Butmir u srijedu, 14. novembra, pratio je vedar i sunčan zimski dan.

Povod je bio povratak Francuske u sastav EUFOR-a kao zemlje učesnice u misiji nakon njenog odlaska prije tri godine - navodi se u saopćenju Evropske vojne misije u BiH.

Navodi se da su svečanosti u blizini Sarajeva prisustvovali ambasador Francuske Giom Ruson (Guillaume Rousson), komandant EUFOR-a, generalmajor Martin Dorfer, komandantica NATO štaba u Sarajevu, brigadna generalica Marti J. Bizel (Bissell) i francuski policijski ataše u BiH brigadir Žan-Fransoa Kaparos (Jean-François Caparos).

U svom obraćanju na svečanosti, general Dorfer je pozdravio povratak Francuske u EUFOR, izjavivši:

 - S radošću danas dižemo ovu zastavu kako bismo proslavili povratak i poželjeli dobrodošlicu u EUFOR našem dobrom prijatelju Francuskoj, čime se broj zemalja učesnica u misiji povećava sa 18 na 19. Ovo je još jedan važan korak u historiji EUFOR-a nakon što je prošle sedmice Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda produžilo mandat EUFOR-a, što ukazuje na kontinuiranu posvećenost UN-a i EU Bosni i Hercegovini.

Pozdravljamo povratak Francuske kao značajan dodatni doprinos onima koji daju sve zemlje u sastavu EUFOR-a i veoma se radujemo budućem zajedničkom radu s novim kolegom pod zajedničkim sloganom “jedna misija, jedan tim” - istakao je komandant Evropske mirovne misije u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.