SKOPLJE

Sankcije BiH odgođene za šest mjeseci

I Ukrajina i Srbija, također, imaju rok od po šest mjeseci kako bi svoje propise u politici plina uskladile s evropskim

S. N.

29.11.2018

Energetska zajednica dala je Bosni i Hercegovini šest mjeseci roka da uskladi svoje akte s Evropskim u oblasti tečnih goriva i plina, saopćeno je.

Nakon sastanka Ministarskog vijeća, održanog u Skoplju danas, ključnog tijela ove institucije u kojem je i naša država punopravan član, BiH je upozorena da mora izvršiti svoj dio obaveza u zadatom roku, inače će se suočiti s novim, mnogo oštrijim sankcijama.

Zbog neprihvatanja direktiva Energetske zajednice, BiH je već nekoliko godina pod sankcijama koje su našu zemlju koštale milione i milione eura.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je u razgovoru za "Dnevni avaz" najavio da će se predstavnici naše zemlje na sjednici Ministarskog vijeća snažno boriti da do novih sankcija ne dođe. On je istakao da ni dosadašnje sankcije nisu dale nekog rezultata i da će BiH nastojati dobiti drugačiji pristup problemima koje ima i zatražiti sugestije Energetske zajednice.

Janez Kopač, direktor ove institucije, također u razgovoru za "Dnevni avaz", upozorio je da se BiH sve više pasivizira i postaje puki promatrač, a ne akter.

Upitan bi li nove sankcije mogle značiti i isključenje BiH iz Energetske zajednice, on je rekao da takva mogućnost postoji u teoriji, ali da je "malo vjerovatna".

Njemu je, inače, danas produžen mandat na još tri godine. Produžetak počinje teći od 1. decembra ove godine.

Inače, Energetska zajednica dala je i Ukrajini i Srbiji, također, rok od po šest mjeseci kako bi svoje propise u politici plina uskladili s evropskim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.