VIDEO

Čergić: Gradnje Termobloka strateški projekt RMU Banovići

Bitna investicija koja će pokrenuti razvoj Tuzlanskog kantona

Direktor rudnika Munever Čergić. Screenshot: Youtube

Fena

21.12.2018

Dan rudara obilježen je u Rudniku mrkog uglja "Banovići". U ovoj poslovnoj godini ostvarena je dobit veća od dva miliona KM, dok je u modernizaciju opreme uloženo je 16,5 miliona KM. 

Gradnja Termobloka u Banovićima je strateški projekt RMU "Banovići" i trebala bi početi naredne godine, rekao je direktor rudnika Munever Čergić.

Čergić podsjeća i na standarde EU, jer do 2024. godine bit će ugašena dva bloka u Tuzli i dva u Kaknju. Bez gradnje bloka 7 u Tuzli, bloka 1 u Banovićima i bloka 8 u Kaknju nema stabilnog snabdijevanja električnom energijom, a samim tim ni stabilnog energetskog sistema u BiH. 

- Iskreno se nadam da će nova vlada oformiti neko tijelo koje će sa stručnog, a ne s političkog aspekta, davati obrazloženja – ističe Čergić.

Projekte podržava i Vlada Tuzlanskog kantona, izjavio je premijer Jakub Suljkanović, te ih karakteriše kao bitan pokretač koji će pokrenuti razvoj TK.

Rudnik mrkog uglja Banovići ovu poslovnu godinu završava sa dobitkom većim od dva miliona KM i proizvedenih milion i šesto hiljada tona uglja. U modernizaciju je uloženo 16,5 miliona KM. Započet je i investicijski cikus vrijedan 45 miliona KM. Planirano je investiranje 80 miliona KM u novi transportni sistem, novo mehanizovano čelo.

- U naredne tri godine sve te investicije će biti zatvorene i ukupne investicije, negdje oko 170 miliona KM bi trebale bi da se u naredne tri godine nabave – naglašava Čergić.

Od naredne godine u ovom će rudniku biti zaposleno tri hiljade radnika. S ponosom Banovići nose titulu rudarskog grada, a „crno zlato“ koje se ovdje proizvodi okosnica je života kako lokalne zajednice, tako i rudara, koji počinju i završavaju dan jednom riječju - „Sretno“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.