PORUKE

Tegeltija o nacionalnom balansu na najvišim funkcijama u pravosuđu

Piše: M. Aš.

7.2.2019

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, oglasio se danas na Facebooku o prozivkama iz SDA da je, izborom glavne tužiteljice Gordane Tadić, pravosuđe etnički očišćeno od Bošnjaka. 

Tegeltija se u tekstu osvrnuo o nacionalnom balansu na najvišim funkcijama u pravosuđu BiH.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

Iako nije tema o kojoj volim da govorim i stavljam je u prvi plan, ali da se pogrešne informacije koje se danima ponavljaju ne bi odomaćile kao nekakva istina, dužan sam da dam pravilne informacije na prozivke oko manipulativnih tvrdnji o nekakvom “etničkom čišćenju Bošnjaka sa najviših pravosudnih pozicija”.

Povodom izbora glavnog tužioca Tužilaštva BiH, aktuelizirana je priča političke stranke SDA o nekakvom etničkom čišćenju Bošnjaka sa čela pravosudnih institucija u BiH. Neki mediji su nasjeli na tu priču, pa su mi proteklih dana učestalo postavljali pitanje “zašto je to tako“, umjesto da se prvo zapitaju da li je to zaista tako.

U Bosni i Hercegovini i njenom pravosudnom sistemu postoje četiri nezavisne pravosudne piramide, odnosno četiri nezavisna tužilačka i sudska sistema. Nijedan od njih drugom nije nadređen niti podređen, a svi oni u cjelini predstavljaju pravosudni sistem Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Visoki sudski i tužilački savjet BiH, a kojim rukovode predsjednik i dva potpredsjednika iz reda tri konstitutivna naroda.

Saglasno tome, u BiH postoje četiri glavna tužioca najvišeg nivoa te četiri predsjednika suda najvišeg nivoa.

1. Glavni tužilac Republike Srpske (Mahmut Švraka - Bošnjak)

2. Glavni tužilac Federalnog tužilaštva Federacije BiH (trenutno nije izabran, bivši glavni tužilac penzionisan, konkurs u toku)

3. Glavni tužilac Tužilaštva Distrikta Brčko (Zekirija Mujkanović - Bošnjak)

4. Glavni tužilac Tužilaštva BiH (Gordana Tadić - Hrvat)

Prema tome, od četiri glavna tužioca najvišeg nivoa u BiH, dva su Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan još nije izabran - (konkurs u toku)

1. Predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske (Vesna Antonić - Ostali)

2. Predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH (Milorad Novković - Srbin)

3. Predsjednik Apelacionog suda Distrikta Brčko (Damjan Kaurinović - Srbin)

4. Predsjednik Suda BiH (Ranko Debevec - Ostali)

Prema tome, od četiri predsjednika najviših sudova u BiH, dva su Srbina i dva iz reda ostalih.

Kada se sve to sagleda zajedno, od osam najviših pozicija rukovodilaca u tužilaštvima i sudovima u BiH, dva su Bošnjaka, dva Srbina, dva iz reda ostalih, jedan Hrvat i jedan još nije izabran - (konkurs u toku).

Prema tome, iako za ovako važne pozicije nacionalno opredjeljenje predsjednika sudova i glavnih tužilaca nije, niti smije biti opredjeljujuće, potpuno je jasno da teza o bilo kakvom nacionalnom debalansu, a pogotovo nekakvo "etničkom čišćenju" na štetu jednog naroda apsolutno ne stoji te da VSTV generalno vodi računa i o ovom za BiH važnom pitanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.