SARAJEVO

Jedini sportski muzej u našoj državi vraća stari sjaj

Moje zadovoljstvo će biti veliko kada se vrata muzeja otvore, jer to ostaje generacijama mladosti koje ostaju u ovom gradu, rekao Karabegović

Piše: E. PARLIĆ

13.2.2019

Zgrada Olimpijskog muzeja polako, ali sigurno poprima stari sjaj. Ekipa portala Avaz.ba danas je posjetila ovu instituciju te se uvjerila kako radnici mukotrpno, ali pažljivo i s dosta truda rade na svakom detalju kako bi nekadašnji simbol grada ponovo zasjao. 

Naime, riječ je o jednom specifičnom i autentičnom objektu koji svojom poviješću, arhitekturom i namjenom predstavlja veliki značaj za grad Sarajevo.

Rukovodilac objekta Muhamed Jusuf (Mohammad Youssef) kazao je za Avaz.ba da se radovi izvode temeljito i sistematično.

- Nakon uspješno završene prve faze, obnova fasade i vanjske stolarije, projekt je ušao u drugu fazu - uređenje enterijera samog objekta. Radovi protječu po predviđenoj dinamici, uz nastojanja da projekt bude okončan i izveden u predviđenim rokovima te samim tim osposobljen da nastavi baštiniti tradiciju Sarajevske olimpijade – rekao je Jusuf.

Edin Numankadić

Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić kazao nam je da je zadovoljan što su radovi u završnoj fazi.

- Otvaranje muzeja, koji je projektirao čuveni arhitekta Ivan Štraus, planirano je za šest mjeseci. Sretni smo što će se muzej nakon 25 godina vratiti u svoju matičnu kuću – rekao je Numankadić.

Ahmed Karabegović, generalni sekretar ZOI '84 i bivši predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, u razgovoru za Avaz.ba prisjetio se Olimpijade i Olimpijskog muzeja te, sa svog stanovišta, ocijenio značaj EYOF-a.

Ahmed Karabegović

- Osjećam se sretno i zadovoljno što sam poslije tri decenije osjetio i dočekao da se olimpijski plamen vrati u Sarajevo. EYOF znači povratak našeg grada na olimpijske staze te novi poticaj da u skorijoj budućnosti imamo međunarodna, svjetska i evropska takmičenja. Olimpijski muzej je institucija za koju sam emotivno vrlo vezan, jer je u svom sastavu imao sportsku akademiju te su se tu održavali brojni seminari. Moje zadovoljstvo će biti veliko kada se vrata muzeja otvore, jer to ostaje generacijama mladosti koje ostaju u ovom gradu – rekao je Karabegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.