REZULTATI

Pobjede proglasili Šljivo, Ćurić, Jerinić...

Glasalo se u Doboju, Trebinju, Bužimu, Domaljevcu - Šamcu, Bosanskom Petrovcu, Drvaru, Ribniku, Bosanskom Grahovu i Kaknju

Aldin Šljivo, Mirko Ćurić, Boris Jerinić

S.D.

17.2.2019

U devet općina i gradova u BiH danas su održani prijevremeni izbori za načelnike i gradonačelnike. U Doboju, Trebinju, Bužimu, Domaljevcu - Šamcu, Bosanskom Petrovcu, Drvaru, Ribniku, Bosanskom Grahovu i Kaknju jučer je u 7 ujutro otvoreno ukupno 321 biračko mjesto, na kojima su građani mogli glasati do 19 sati.

Za devet čelnika gradova i općina natjecalo se 30 kandidata, a u tim mjestima bila su registrirana ukupno 170.892 birača.

Vršilac dužnosti načelnika Kaknja Aldin Šljivo, kandidat SDA, proglasio je pobjedu nakon što su zatvorena birališta. Prema nezvaničnim rezultatima, u Bužimu je pobjedu za općinskog načelnika osvojio Mersudin Nanić, kandidat SDA, ispred Nedžada Kudelića koji je bio zajednički kandidat šest političkih stranaka.

Na konferenciji za medije, prije zvanično objave rezultata, Boris Jerinić je potvrdio da će biti novi gradonačelnik Doboja. On je bio jedan od šest nezavisnih kandidata. Kandidat SNSD-a i još devet političkih stranaka Mirko Ćurić proglasio je pobjedu na izborima za gradonačelnika Trebinja.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima u Bosanskom Grahovu nezavisni kandidat Milorad Gligić oko 21 sat vodio je sa 70 glasova prednosti u odnosu na kandidata SNSD-a Uroša Makića. U Drvaru je kandidat SNSD-a Dušica Runić vodila za 471 glas razlike u odnosu na nezavisnog kandidata Darka Kajteza.

U Bosanskom Petrovcu nezavisni kandidat Dejan Prosić, prema podacima iz njegovog izbornog staba, osvojio je 900 glasova te je proglasio pobjedu. Na osnovu više od 65 posto prebrojanih glasova u Ribniku, kandidat SNSD-a Nebojša Karać osvojio je 65 posto glasova birača i oko 21 sat imao je 1.000 glasova prednosti u odnosu na protivkandidata iz SP-a Nikole Stojakovića. U općini Domaljevac-Šamac jedini kandidat za mjesto načelnika bio je Stjepan Piljić iz HDZ-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.