POTRAGA

Uhvaćena četvorica migranata koji su pobjegli, za dvojicom se još traga

Potraga se nastavlja

A. NUHANOVIĆ

12.3.2019

Imigracioni centar u Lukavici - Avaz
Imigracioni centar u Lukavici - Avaz
Imigracioni centar u Lukavici - Avaz
Dovođenje dvojice odbjeglih migranata u Imigracioni centar - Avaz
Dovođenje dvojice odbjeglih migranata u Imigracioni centar - Avaz
+15

18:45

- Pripadnici osiguranja i pratnje Imigracionog centra pronašli su još dvojicu odbjeglih migranata koji su se krili u grmlju na Mojmilu - potvrdio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

On očekuje da će tokom večeri pronaći i preostalu dvojicu migranata, jer kako navodi ima indicije gdje se nalaze. 

Ujić je kazao da su dva migranta povrijeđena prilikom preskakanja žice, te da su zbrinuti u bolnici Kasindo.

18:19

Pripadnici osiguranja i pratnje Imigracionog centra upravo su vozilom ušli u Imigracioni centar, gdje su dovezli dvojicu odbjeglih migranata. U centru se nalazi veliki broj zaštitara.

18:00

U potjeri učestvuju i uposlenici koji rade na osiguravanju objekta. Istragom će se utvrditi kako je došlo do propusta. Potraga za odbjeglim migrantima je u toku, pretražuje se naselje Mojmilo. Iz Imigracionog centra pobjegla su petorica migranata od kojih su dvojica Alžirci.

17:21

Devet od 15 korisnika Imigracionog centra u Lukavici, koji su danas u 13.30 sati pokušali pobjeći, uhvaćeno je reakcijom službenika osiguranja Imigracionog centra Službe za poslove sa strancima, a naknadno su na širem pojasu oko tog centra uhvaćene još dvije osobe, državljani Libije.

Šest osoba je uspjelo preskočiti ogradu i uputiti se u nepoznatom pravcu. Radi se o osobama kojima je izrečena mjera protjerivanja i koje se nalaze u postupku readmisije.

Navedene osobe nemaju utvrđen identitet, a, prema njihovim izjavama, riječ je o trojici državljana Libije, dvojici državljana Alžira i jednom državljaninu Sirije, saopćeno je iz Službe za poslove da strancima.

Za preostale četiri osobe potraga je u toku.

O njihovom bijegu su obaviješteni MUP Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo i terenski centri Službe.

Služba za poslove sa strancima napominje da se ovdje ne radi o pet osoba koje bi mogle predstavljati prijetnju sigurnosti BiH, a koje su stavljene pod nadzor u Imigracioni centar i kojima je Služba donijela rješenje o protjerivanju i zabrani ulaska u BiH.

Navedene osobe nisu učestvovale u pokušaju bijega i nalaze se pod nadzorom u Imigracionom centru.

- Više migranata pobjeglo je iz Imigracionog centra u Lukavici, u toku je potjera - potvrđeno je za ''Avaz''.

Inače, naša ekipa nalazi se u Lukavici ispred centra u kojem su ovi migranti bili smješteni. Prema informacijama koje su dojavljene, jedna od osoba koje su pobjegle je locirana, pa su policijske patrole upućene na mjesto gdje je jedan od migranata viđen.

Građani koji stanuju u obližnjim objektima kažu da nisu vidjeli kako su migranti i kada pobjegli. 

Inače, ovaj centar je ograđen visokom ogradom na kojoj je bodljikava žica, kapija je zaključana, a osoblje koje se unutar dvorišta centra kretalo nije željelo komentirati kako je došlo do ovog incidenta, nisu željeli kazati jesu li migranti bježali preko ograde ili nekim drugim putem.

Prema ranijim izjavama ministra sigurnosti Dragana Mektića, u ovom centru se nalazi i pet migranata koji se dovode u vezu s međunarodnim terorizmom i porijeklom su iz Afganistana. 

Njima je onemogućeno kretanje. Nije poznato iz kojih zemalja su migranti koji su danas pobjegli.

Naša ekipa ispred centra čeka dovođenje migranta koji je lociran u sarajevskom naselju Mojmilo.

Uskoro opširnije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.