SREBRENICA

Zahuktali se povratak i obnova, a onda sve stalo

Urađeni vodovod, škola, ambulanta, džamija, selo ima hladnjaču, nekoliko farmi stoke... ali mnogi odlaze zbog školovanja djece

Sućeska: U selu stalno živi 120 porodica sa 300 žitelja

S. SMAJLOVIĆ

11.4.2019

Prvih godina povratka život se počeo vraćati u srebreničku planinsku Mjesnu zajednicu Sućeska, nekad čuvenu po velikom broju đaka i uposlenika u obližnjem Rudniku boksita, šumarstvu i drugim preduzećima.

Obnovljeno 420 kuća

Od početka povratka do danas obnovljeno je 420 kuća, asfaltiran put od Srebrenice do sela, koji je zbog odrona i slijeganja zemljišta u katastrofalnom stanju, a nekoliko zaselaka povezano je asfaltnim putem.

- Urađeni su vodovod, škola, ambulanta, džamija. Selo ima hladnjaču, nekoliko farmi stoke, a dosta ih je zaposleno u „Preventu“ u Potočarima, Općini i drugim srebreničkim preduzećima - nabrojao nam je Hamdija Huseinović, predsjednik Mjesne zajednice Sućeska i vlasnik jedine trgovinske radnje u selu.

Manje đaka

Kaže da su povratak i obnova krenuli prema planu, ali u posljednjih nekoliko godina sve je stalo. Ima pouzdan podatak da u selu stalno živi 120 porodica sa 300 žitelja. Nažalost, ovaj se broj svake godine smanjuje, što potvrđuje sve manje đaka u četverorazrednoj školi, a razloga za odlazak ima više.

Huseinović: Česti kvarovi na vodovodu, loš put...

- Ljudi zbog školovanja djece odlaze u Srebrenicu i Federaciju BiH. Škola u kojoj ima sedam đaka od prvog do četvrtog razreda, godinama je prokišnjavala, ambulanta ne radi nekoliko godina. Česti kvarovi na pumpama vodovoda, loš put od Srebrenice do sela, sve su to razlozi što mnogi odlaze iz sela - kazao nam je Huseinović.

Istakao je da selo ima perspektivu, samo treba zaustaviti odlazak.

Uspješni farmeri

Nekoliko farmera krupne i sitne stoke na ovom području uspješno posluje. Muhamed Alić proizvodi drveni ćumur i zapošljava nekoliko radnika. Mujo Hasanović gradi farmu za tov pilića kapaciteta 15.000 i planira zaposliti desetak mještana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.