Prema podacima Zavoda za javno zdravtsvo KS

U Sarajevu 363 osobe zaražene morbilima

Najviše oboljelih registrirano u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo

A. Nu.
10.04.2019 13:35

Najviše oboljelih, i to 135, uzrasta je od dvije do pet godina

U Kantonu Sarajevo (KS) od za četiri mjeseca od morbila oboljelo je 363 osoba. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS-a od 18. januara do 5. aprila ove godine, najviše oboljelih registrirali su općinama Novi Grad i Novo Sarajevo, jer su najmnogoljudnije, a slučajevi oboljelih su zabilježeni i na području drugih sarajevskih općina.

U općini Centar registrovano je 49 slučaja, Stari Grad 19, Ilidža 47, Vogošća 29, Hadžići tri i Ilijaš pet, dok u Trnovu nije zabilježen nijedan slučaj morbila.

Najviše oboljelih, i to 135, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

- Najviše zaraženih morbilima - 342 nevakcinisano je, zatim sedam slučaja nepotpune vakcinacije i jedan slučaj vakcinisane osobe- naveli su iz Zavoda.

Valja napomenuti da je od morbila preminula i jedna beba starosti sedam mjeseci, te da su dvije bebe danima liječene od morbila, te da su bile i na respiratoru.

Inače, obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

Inače, predstvanici Svjestke zdravstvene organizacije (SZO) u BiH apelirali su na građane da vakcinišu djecu, poručivši kako je vakcina najsigurniji, najefikasniji i u ovom slučaju jedini način zaštite.

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.

NA VRH