AKTUELNO

Čavara: Prisezanje mandatara na aktivaciju MAP-a je nepotrebno, izmjene Izbornog zakona su prevažan korak

Nezahvalno je prognozirati u Bosni i Hercegovini

Ljiljana SKOKIĆ / Selma MUJIĆ

9.5.2019

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ocijenio je za Avaz TV da je uvjetovanje u formiranju vlasti, barem kada je riječ o uvjetu bošnjačkih lidera, apsolutno nepotrebno insistiranje.

Podsjetimo, bošnjačka strana je kao uvjet za imenovanje mandatara i formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH postavila usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), čime bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u.

- Nezahvalno je prognozirati u Bosni i Hercegovini, jer sve je moguće, pa i ono oko čega ne očekujemo da bi mogli imati problem. Kada nismo očekivali da će biti problem u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH, imamo uvjetovanja ovakvih i onakvih, što puno nije vezano za samo Vijeće ministara kao MAP. Stvoreni su svi preduvjeti i odluke donesene da se tačka može implementirati, međutim, postavlja se kao teza da prvo treba to zaključiti, pa onda da neko ko će biti mandatar prisegne na takvo nešto, mislim da je apsolutno nepotrebno insistiranje – kazao je Čavara.

S druge strane, kada je riječ o uvjetu HDZ-a BiH, koji zahtijeva izmjene Izbornog zakona, za potpredsjednika HDZ-a nema dileme.

- Što se tiče implementacije rezultata izbora na nivou Federacije, mi smo jasno stavili do znanja da su promjene Izbornog zakona, koji je Ustavni sud naložio, nužne. Imamo situaciju da smo na izborima 2018. godine dobili drugog bošnjačkog člana, znači totalna negacija Ustava, jer Hrvati nemaju svog člana Predsjedništva BiH – naglasio je Čavara.

Predsjednik FBiH je istakao da, bez stabilne vlasti, nema ni razvoja države, te ocijenio kako je EBRD-ova godišnja konferencija, koja se održava u Sarajevu, izuzetno značajna.

- Na nama je da stvorimo uvjete za implementaciju svih onih projekata za razvitak i privrede, ali isto tako za stvaranje uvjeta za puno bolji život na prostoru Federacije – kazao je Čavara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.