PROJEKTI

Energetska efikasnost donosi komfor i uštede

Utopljavanje zgrada. Ilustracija

N. Če. / Avaz.ba

24.5.2019

Energetski sektor u našoj zemlji je jedan od najvažnijih izvoznih sektora i pokretač ekonomskog razvoja. Ovaj sektor, također, ima ključni značaj za pristup BiH Evropskoj uniji, ali i za energetsku sigurnost na zapadnom Balkanu. U Federaciji BiH uspješno se ispunjavaju obaveze u oblasti energetske efikasnosti, kazao je ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić.

- FBiH bi mogla više nego udvostručiti svoju proizvodnju energije ako bude kapitalizirala svoj potencijal, koristila obnovljive izvore energije, implementirala mjere energetske efikasnosti - pojasnio je Džindić.



Ulaganjem u mjere energetske efikasnosti kao što je, naprimjer, izolacija kuća moguće je uštedjeti gotovo polovinu novca koji se koristi za grijanje.

- Apsolutno, energetska efikasnost je ušteda energije bez smanjenja komfora u objektu koji se koristi. Ušteda energije može se ostvariti na više načina. Neki od njih ne traže dodatna ulaganja i ogledaju se u promjenama svakodnevnih navika. Ove navike nije teško usvojiti, a one mogu znatno doprinijeti smanjenju mjesečnih računa. Zato je veoma važno o energetskoj efikasnosti probuditi svijest kod građana - kazao je Džindić.

Do kraja 2018. godine implementirane su mjere energetske efikasnosti na 37 objekata iz javnog sektora na području Federacije BiH, od čega su 24 obrazovne institucije, osam zdravstvenih, dva zatvora te objekti Policijske akademije u Sarajevu, Federalnog ministarstva finansija i Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.