ŠOKANTNO

Zavod za transfuziju FBiH pred kolapsom

Zastupnica Mujanović-Glamočanin: KCUS nijedan dan ne bio mogao raditi

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH: Rad u teškim uvjetima

Piše: D. BAŠIĆ

30.5.2019

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH nalazi se pred kolapsom. Vrata ove medicinske ustanove mogla bi uskoro biti zatvorena, jer, kako saznajemo, materijala za rad i novca za plaće ima samo do septembra. 

Materijalni troškovi   

Zbog ovog problema federalna zastupnica Faika Mujanović-Glamočanin (SBB) još u petak je poslala urgenciju Federalnoj vladi i Ministarstvu zdravstva FBiH. Ona je istakla da su joj se iz Zavoda obratili kao kolegici, liječnici, te je nadležnima poslala zahtjev da budu osigurana sredstva za repromaterijal, materijalne troškove i plaće uposlenicima.

- Za nekoliko mjeseci doći će u pitanje funkcionisanje Zavoda, koje je bitno prije svega za funkcionisanje Kliničkog centra Sarajevo pa svega ostalog. KCUS nijedan dan ne bi mogao raditi bez Zavoda, koji, zamislite apsurda, od Federalne vlade ove godine nije dobio nijednu uplatu. Zato očekujem da će Vlada poduzeti korake na rješavanju problema. Ovo je jedini zavod ovog tipa na nivou Federacije - kazala je Mujanović-Glamočanin.

Dodaje da je Zavod do 2013. godine imao godišnju tranšu od 1,5 miliona KM, ali već naredna je smanjena na 1.125.000 maraka. Zavod je lani gubitak pokrio iz akumuliranih sredstava, ali tog novca više nema.

Nabavka opreme 

- Od 2010. godine finansijeri nisu uplatili ni marku za servisiranje, nabavku opreme i potrošnog materijala. Parlament je usvojio budžet Federacije za ovu godinu, ali Zavoda nema u planovima - ističe Mujanović-Glamočanin. 

S druge strane, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić ističe da nema takve informacije.

- Mi redovno transfere radimo. Ministarstvo finansija u roku od deset dana će potpisati ugovor i transferi će normalno ići kao što su i išli. Takva je odluka donesena na posljednjoj sjednici Vlade. Neko žuri prije nego što se desi da se osigura za svaki slučaj. Sve je u nekoj redovnoj proceduri - kazao je Mandić.

Ni marka od Vlade FBiH  

Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Jasminka Kurilić kazala je za „Dnevni avaz“ da je od 2014. do 2018. godine Zavod dobivao doniranu opremu.

 

- U tom periodu Vlada FBiH nije nam dostavila nijednu marku. Sva oprema redovno se servisira, što omogućava sigurnost i kontinuirani rad. Opremu smo zanavljali iz akumuliranih sredstava  iz ranijih godina. Zavod je prošlu godinu završio s minusom od 1,2 miliona KM, ali je unatoč tome razvijao djelatnost, unapređivao kvalitet usluga i proizvoda i poštovao sva prava uposlenika - kazala je Kurilić.

Faksimil urgencije zastupnice Mujanović-Glamočanin

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.