AKTUELNO Potpredsjednik SNSD-a

Špirić: Kandidatski status čeka izbore u SDA

Prema njegovim riječima, pravo pitanje je do kada će Brisel tolerirati odlaganje formiranja vlasti na svim nivoima

Srna/ Avaz.ba
31.05.2019 12:45

Foto: Arhiv

Glavna preokupacija političkih aktera iz Federacije BiH nije kako doći do statusa kandidata za članstvo BiH u Evropskoj uniji, već ko će biti kandidat za predsjednika SDA, izjavio je danas potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

- Takav kandidatski status drži kao taoce sve aktere u BiH i baca u sjenu izvještaj Evropske komisije o napretku BiH i njihove preporuke da bude formirana vlast i nastavljeni reformski procesi. Nama je jasno da svi procesi stoje dok SDA ne riješi pitanje svog rukovodstva ili dok ne rasturi kantonalne vlade, koje su formirane bez njenog učešća, posebno u Sarajevskom kantonu - rekao je Špirić.  

Prema njegovim riječima, pravo pitanje je do kada će Brisel tolerirati odlaganje formiranja vlasti na svim nivoima u skladu s izbornim rezultatima i ustavnim nadležnostima jer je to jedina garancija da se može dati institucionalni odgovor na izazove koji stoje u mapi puta iz Brisela.

- Republika Srpska već sedam mjeseci, bez uvjetovanja, čeka da joj se pruži prilika da učestvuje u tom institucionalnom odgovoru za evropski put - poručio je Špirić.

Komentari

NA VRH