NA LICU MJESTA

Širan: Nemamo pravog partnera u BiH

Piše: A. Tiro

28.6.2019

Sa današnje sesije. A. Tiro

Jedna od učesnica završne sesije osmog foruma za EU strategiju za Dunavski region, koji se održava u Bukureštu, Danijela Širan (Daniela Chiran) kazala je danas da Bosna i Hercegovina nije iskoristila svoje prilike da učestvuje u projektima koje pruža jedan ovakav forum.

Ona je tokom svog obraćanja nekoliko puta spomenula našu zemlju, ali, kako je kazala novinarima nakon sesije, "problem" koji ima s Bosnom i Hercegovinom jeste što zasad nema pravog partnera, javlja novinar "Dnevnog avaza" iz Bukurešta.

- Nažalost, nemamo partnera u BiH, a bilo bi mi drago da je drugačije. Vaša zemlja ima mnogo potencijala, ali, nažalost, on se ne iskorištava na pravi način - kazala je Širan.

Mišljenja je da BiH može na ovakvim događajima ispuniti određene ciljeve za dobrobit građana.

- Radili smo mnogo analiza sa zemljama iz bivše Jugoslavije, ali, nažalost, kod vas nismo mogli naći pravog partnera - dodaje.

Naglasila je da je su inovativnost i tehnologije područja u kojima BiH može mnogo napredovati, ali i imati dobiti.

- To je budućnost koja stvara mnogo radnih mjesta. Da biste se spremili za sve ovo što dolazi, jednostavno morate biti u kontaktu s ljudima koji vam mogu pomoći - zaključila je Širan.

Podsjećamo, učesnice foruma, njih 14, od kojih su i četiri države koje nisu članice EU, imale su priliku razmijeniti iskustva.

Ovogodišnji forum EUSDR-a organiziran je u sklopu završetka šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom na čijem čelu je bila Rumunija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.