KRIJUMČARENJE DROGE

Poznati novi detalji akcije "Tebra": Među uhapšenima bivši policajac, advokat...

Na području BiH uhapšene su za sada dvije osobe na području Ljubuškog, dok su četiri osumnjičene i pod nadzorom policije

Akcija pripremana mjesecima. Avaz

Avaz.ba

6.7.2019

U zajedničkoj policijskoj akciji bh. i hrvatske policije, kodnog naziva „Tebra“, među uhapšenima koji su osumnjičeni za krijumčarenje skoro pola tone droge iz Albanije su bivši policajac, advokat, muž starlete..., javljaju mediji.

Na području BiH uhapšene su za sada dvije osobe na području Ljubuškog, dok su četiri osumnjičene i pod nadzorom policije. Među njima je i jedna žena.

Odranije poznati policiji 

Mediji u Hrvatskoj javljaju da je u ovoj zemlji uhapšeno 16 osoba, među kojima su policiji odranije poznate osobe osumnjičene za krijumčarenje droge, dok se pojedine neslužbeno povezuje i s napadima na Dinamove čelnike. Oni danas trebaju biti saslušani.

Među uhapšenima su, piše Index.hr, bivši policajac Đorđe Vuletić Đoko, pripadnik tzv. knežijske skupine kojem se sudilo u sklopu "zagrebačke zločinačke organizacije" prije 19 godina. Uhapšeni su i Tomislav Sabljo, Josip Nikić, Josip Devčić, Mario Rakidžija, Siniša Žalac i Goran Vidović.

Advokat Žalca Ljubo Pavasović Visković medijima je izjavio da je njegov branjenik iznio odbranu, ali nije htio ulaziti u detalje.

- Moj branjenik se očitovao o onim stvarima za koje smo mi smatrali da su bitne. On i ostali se sumnjiče za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg je počinjeno više različitih krivičnih djela. Osobno mi se čini da je ovdje riječ o više skupina koje su zajedno uhapšene – rekao je Pavasović Visković.

Advokat Maro Konjuh, branitelj Marija Rakidžije koji se brani šutnjom, rekao je da će se, prema njegovim saznanjima, o istražnom zatvoru odlučivati u nedjelju.

Grupa dilera  

Ova zajednička akcija SIPA-e i USKOK-a je, kako saznajemo, pripremana mjesecima da bi bila razbijena organizirana grupa dilera koja se sumnjiči za organizirani kriminal i trgovinu drogom.

Hapšenja u BiH obavljena su prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH. Za sada nije otkriven identitet uhapšenih u BiH. 

Iz izvora bliskih SIPA-i saznajemo da je ova grupa od kraja prošle godine do danas iz Albanije i Crne Gore u BiH i Hrvatsku prebacila tone kilograma kanabisa. Na području Ljubuškog oduzeta je veća količina naoružanja, među kojim su automatske puške.

Iz Tužilaštva BiH jučer su potvrdili da su pripadnici SIPA-e na više lokacija na području zapadne Hercegovine obavili pretrese i hapšenja.  

Većina uhapšenih u Hrvatskoj je s području Zagreba i otoka Raba. Objavljeno je da je u trenutku hapšenja jedan od osumnjičenih iz stana bacio paket s tri kilograma marihuane.

Koriste magarce

Krijumčari drogu, kako se pretpostavlja, najčešće preko granice prevoze specijaliziranim automobilima. Podmićuju se graničari, ali koriste i „rupe“ na granicama.

Nerijetko se koriste i magarci da pakete s marihuanom prebace iz Crne Gore u Hercegovinu.

Informaciju u medijima da je među uhapšenima i jedna granična policajka iz BiH demantirali su iz Granične policije BiH.

Hapšenje u Hrvatskoj. Index.hr

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.