ZDRAVSTVO

Povećan broj vakcinisanih u Kantonu Sarajevo

Roditelji su konačno shvatili važnost vakcinacije. Ilustracija

Avaz.ba

15.7.2019

Od januara do maja ove godine u Kantonu Sarajevo povećan je obuhvat vakcinacijom za prvu i drugu dozu vakcine MPR (morbili, rubela, parotitis). 

Rezultat je to zajedničke akcije Ministarstva zdravstva KS i Zavoda za javno zdravstvo, čiji je cilj da se zaustavi, kako je navedeno, neprihvatljivo nizak stepen vakcinacije predškolske djece u Kantonu Sarajevo.

Iz Odjela za imunizaciju Zavoda navode da je u prvih pet mjeseci ove obuhvat primovakcinacije (MPR 1) za ciljnu skupinu od 12 do 24 mjeseca života iznosio 94 posto. Obuhvat druge vakcine (MPR 2), za ciljnu skupinu od pet do šest godina, 91,3 posto.

U saopćenju za javnost Pres-služba KS navodi da je, poređenja radi, u 2017. godini godišnji obuhvat vakcinama MPR 1 iznosio 40,1 posto, a obuhvat MPR 2 56 posto.

- S obzirom na to da se radilo o niskim procentima izbijanja epidemije, u određenom trenutku s velikim brojem oboljelih, bilo je očekivano - navodi se.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić rekla je da je to ogroman uspjeh za unapređenje Programa imunizacije u Kantonu Sarajevo.

- Svi učesnici procesa dali su veliki doprinos i dokazali smo da zajedničkim aktivnostima možemo postići odlične rezultate. Napokon o epidemiji možemo razgovarati kroz uspjeh u obuhvatu vakcinacijom, a ne samo kroz negativne pokazatelje, broju oboljelih i komplikacijama - rekla je.

Pres-služba KS podsjeća da je u januaru ove godine u KS, kao i okruženju, izbila epidemija morbila.

- Osim praćenja kretanja broja oboljelih i analize po spolu i dobi, ovog puta evidentiran je i broj vakcinisanih u ciljnim i ostalim starosnim skupinama - navodi se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.