REAKCIJE

Bratić: Nije povrijeđen vitalni interes RS, more entitetima pripada podjednako

Stav koalicije “Zajedno za BiH”

Senad Bratić. Arhiv

Fena

18.7.2019

Koalicija “Zajedno za BiH” smatra da zaključkom Predsjedništva BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac nije povrijeđen vitalni interes entiteta RS, rekao je potpredsjednik entitetskog parlamenta Senad Bratić.

Naglasio je da Predsjedništvo BiH nije protiv gradnje mosta Komarna – Pelješac, nego je tražio da se definira razgraničenje između BiH i Republike Hrvatske.

- Od 2007. godine bio je usaglašen stav Predsjedništva BiH, da se treba zaštititi teritorijalno more BiH i riješiti njen pristup otvorenom moru – rekao je Bratić novinarima u Banjoj Luci, prenoseći stav Koalicije "Zajedno za BiH".

More BiH, kako je dodao, pripada podjednako oba entiteta.

- Interes svih, bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost, jeste da taj resurs BiH zaštitimo na pravi način – naglasio je Bratić.

U Narodnoj skupštini RS tek se očekuje poslanička rasprava o izjavi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, po kojoj je zaključak o prihvatanju zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac veoma štetan po vitalne interese RS.

U proteklih nekoliko sati u entitetskom parlamentu najmanje je bilo riječi o toj temi.

Na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. jula, s dva glasa članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića i jednim glasom protiv, aktulenog predsjedavajućeg Milorada Dodik usvojeni su zaključci u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, nakon čega je Dodik pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS.

Ukoliko bi Dodikova izjava bila potvrđena u Narodnoj skupštini RS dvotrećinskom većinom, osporavana odluka Predsjedništva BiH neće imati učinka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.