LIČNOST SEDMICE

Lakrdijaš ili spasilac na čelu svjetske sile

Za nas u BiH njegov izbor ne bi trebao predstavljati i promjenu britanske politike prema zvaničnom Sarajevu i regionu zapadnog Balkana u cjelini

Džonson: Obećao napuštanje Evropske unije 31. oktobra. Arhiv

Piše: F. MANDAL

28.7.2019

Boris Džonson (Johnson) došao je na mjesto premijera Velike Britanije praćen skeptičnim komentarima iz ostatka Evrope, posebno njemačkih medija. 

 Politički razum

Govoreći ispred Dauning Strita, nakon prihvatanja kraljicinog poziva da formira vladu, Džonson je rekao da želi „promijeniti državu nabolje".

Rekao je da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra „bez daljnjeg odlaganja", dodajući: „Nećkanje prestaje sa mnom".

Upravo ta Džonsonova odlučnost da napusti EU sa ili bez dogovora s dojučerašnjim partnerima iz Brisela ponukala je ugledne medije poput „Spiegela“, „Frankfurter Allgemeine Zeitunga“ (FAZ) ili „Handelsblatta“ da ga opišu kao „lakrdijaša“ i „političkog šarlatana“, ali već u narednim pasusima svojih analiza oni ipak pozivaju na trezvenost i politički razum jer, ovako ili onako, EU će morati razgovarati s premijerom koji je sve samo ne EU prijateljski raspoložen.

Pri tome FAZ napominje da Džonsonove prijetnje „tvrdim Brexitom", dakle bez dogovorenih i usaglašenih pravila, ne treba uzimati previše ozbiljno, i pri tome zaključuje: „Evropejci bi morali Džonsonu pružiti ruku svugdje gdje je to moguće. Jedino ga u jednom ne smiju podržati: u slučaju da Ujedinjeno Kraljevstvo povede u propast.

Za nas u BiH izbor Borisa Džonsona ne bi trebao predstavljati i promjenu britanske politike prema zvaničnom Sarajevu i regionu zapadnog Balkana u cjelini. Naprotiv.

Džonson snažno podržava EU integracije naše zemlje. U BiH je boravio 2017. godine kao ministar vanjskih poslova Velike Britanije, a iz tog perioda pamti se njegova izjava da je „BiH na listi prioriteta britanske vanjske politike“.

Sporo kretanje

U tom kontekstu treba podsjetiti na autorski članak Borisa Džonsona iz februara 2018. godine.

„BiH se na putu euroatlantskih integracija kreće puno sporije nego što se očekivalo. A bh. lideri su, jedan za drugim, odlučili da djeluju jednostrano i van okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma... Danas je lako vidjeti posljedice podijeljene politike u BiH. Veliki broj mladih ljudi napušta zemlju kako bi našli poslove kojih nema u njihovoj zemlji. Stanovništvo BiH je jedno od onih koje najbrže stari u cijeloj Evropi. I dok susjedi napreduju, BiH ne ide ukorak s njima", napisao je Džonson.

 Turski korijeni bogataša iz srednje klase

Prije nego što je ušao u političke vode, Boris Džonson se bavio novinarstvom.

Džonson, čije puno ime je Alexander Boris de Pfeffel Johnson, rođen je 1964. godine i školovao se na koledžu Eton, prestižnoj britanskoj privatnoj školi gdje su se obrazovali brojni britanski premijeri, među kojima i Dejvid Kameron (David Cameron).

Studirao je klasičnu književnost na Univerzitetu u Oksfordu i 1986. godine je izabran za predsjednika Unije tog univerziteta.

Potječe iz bogate britanske porodice srednje klase. Njegov otac Stenli Džonson (Stanley Johnson) bivši je političar koji je kao član Konzervativne stranke bio član Evropskog parmlaenta od 1979. do 1984. godine.

Džonson, također, ima i turske korijene. Njegov pradjed Ali Kemal bio je osmanski novinar i političar koji je obavljao funkciju ministra u posljednjoj sultanovoj vladi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.