TREBINJE

"Zlatni platan" Anici Dobroj i Irfanu Mensuru

P.M.

27.7.2019

Sa večerašnje svečanosti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Dodjelom „Zlatnog platana“ glumcima Anici Dobroj i Irfanu Mensuru, u Trebinju je večeras počeo sedmi Festival mediteranskog i evropskog filma, pod nazivom „U sazviježđu platana“.

Festival je otvorio dokumentarni film „Kolijevka“ mlade autorke Sare Kolak iz Trebinja, a u sedam festivalskih noći, bit će prikazani mnogi igrani i dokumentarni filmov. Kako je predviđeno festival će zatvoriti ostvarenje „Granice kiše“ koji je sniman na području Trebinja i u kome igraju i trebinjski glumci.

U muzičkom dijelu programa nastupip je Mirza Alijagić fortmen jedne od najpopularnijih grupa EX-YU prostora “Mirzino jato” sa pjesmom „Apsolutno tvoj“, na oduševljenje publike koja ga je pozdravila i gromoglasni aplauz, jer je Mirza obećao da će nakon 40 godina održati koncert u Trebinju

Nagrade ovogodišnjim dobitnicima „Zlatnog platana“ uručili su umjetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević.

Anica Dobra je istakla da je prvi put u Trebinju, ali da joj je prijem trebinjske publike stvorio utisak kao da je bila već nekoliko puta.

„Ovo je velika nagrada za mene. Hvala svima vama što me podržavate i podižete me u oblake“, istakla je Anica Dobra I dodala da je svaki film koji je snimila za nju predstavljao njen lični uspjeh, ali da „Zlatni platan“ posmatra kao uspjeh kulturne sredine iz koje je proizvašla i postala onakva kakvu je publika zamišlja.

„Ova nagrada priča mnogo više jezika nego što ih pričam ja i smatram je kao dobrom patformom za pokazivanje naših potencijala van granica ove sredine“, rekla je Anica, dodavši da je nagrada „Zlatni platan“ učinila najboljom, što joj je posebna čast.

Anica se posebno zahvalila članovima KUD-a „Alat Swisslion“ iz Trebinja koji su joj poslije podne poklonili vjenčić sa cvijećem, koji je imala na glavi.

Glumac Irfan Mensur naveo je da „Zlatni platan“ ne doživljava kao nagradu, već kao priznanje za trajanje, jer je na sceni već skoro 50 godina sa svim uspjesima i neuspjesima.

„Veoma sam uzbuđen. O platanima veoma malo znam, ali kad sam radio kuću, moj kum, koji je iz Trebinja, rekao mi je da zasadim platan. Taj platan je danas u mojoj bašti i on je danas veoma visok“, naglasio je Mensur I dodao da Trebinje nema „zlatni platan“, ali ga zato svake godine izmisli u vidu nagrade koju dobijaju najbolji glumci evro-mediteranskog regiona.

„Postoji istočni i zapadni platan, a sa njihovim ukrštenjm čak deset vrsta. Molim vas da počnete da pričate da postoji sjeverni i južni platan. Sjeverni je Anica Dobra, a južni Irfan Mensur“, izjavio je Mensur praćen gromoglasnim aplauzom publike.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević naveo je da ovaj festival promoviše veliki filmski studio zvani „Trebinje“, ali i odaje počast dobitnicima „Zlatnog platana“.

„Dobitnici ove nagrade nisu samo veliki umjetnici, već veliki i divni ljudi“,istakao je Milojević.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević je rekao da je grad Trebinje sa zadovoljstvom prihvatio poziv organizatora da po sedmi put bude pokrovitelj fimskog festivala, koji svojim kvalitetom doprinosi pozicioniranju Trebinja kao grada kulture u regionalnim okvirima.

„Glavni cilj ovog festivala je da promoviše regionalnu i svjetsku kinematografij, otvarajući prostor za autore i filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet“, naveo je Milošević I dodao da vjeruje da je Trebinje samo po sebi inspiracija svim filmskim radnicima.

Nakon svečane dodjele „Zlatnog platana“, uslijedile su projekcije filmova „Kolijevka“ Trebinjke Sare Kolak i „Pijavice“ Dragana Marinkovića, koji se sa scenaristom Dušanom Spasojevićem poklonio publici u Trebinju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.