SAZNAJEMO Sud u Splitu donio odluku pravosnažnu presudu

Naftnim terminalima milioni odštete nakon havarije u Pločama

Tanker koji je plovio pod zastavom Maršalovih Otoka, udario u pristanište i srušio dio doka

M. Aščić

Luka Ploče: Brod udario u pristanište 10.avgusta prošle godine

Foto: Agencije


Trgovački sud u Splitu donio je nedavno pravosnažnu presudu u korist Naftnih terminala Federacije (NTF), koji su tužili “Erste banku” zbog štete nastale u avgustu prošle godine, kad je tanker pun nafte, udario u dok u Luci i uništio pristanište.

Teret osiguran

Naftni terminali Federacije (NTF) Lučka uprava i kapetanija Ploče te još tri firme traže ukupno 35,3 miliona maraka odštete, jer je teret bio osiguran.

Tanker koji je u sebi imao skoro 27.000 kubika nafte, udario je 10. avgusta prošle godine u pristanište u Luci Ploče, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli. Riječ je o brodu "STI Poplar", koji je plovio pod zastavom Maršalovih Otoka. Sve je na kraju rezultiralo i 10-mjesečnim otežanim snabdijevanjem bh. tržišta naftom.

Naftni terminali tužili su “Erste banku” zbog police osiguranja, jer je teret bio osiguran na 134 miliona kuna, a kako nisu htjeli pristati na nagodbu, Sud je presudio da je pričinjena šteta firmama koje su podnijele tužbu.

Saznajemo, međutim, da je pred istim sudom u Splitu u toku drugi postupak, koji se odnosi na to dokazivanje iznosa štete, tačnije koliko će kojoj firmi pripasti para.

Mjera osiguranja

Naftni terminali Federacije u tužbi traže skoro četiri miliona maraka, uz saglasnost Vlade Federacije.

Zašto je poskupjelo gorivo

Havarija u Luci Ploče bila je jedan od osnovnih uzroka što je krajem prošle godine došlo do poskupljenja goriva na benzinskim pumpama u našoj državi. 

Kako se značajan dio snabdijevanja naftom FBiH odvija upravo preko Luke Ploče, distributeri nafte bili su primorani koristiti alternativne izvore, čime su se povećali troškovi transporta.

Trgovački sud u Splitu donio je privremenu mjeru zabrane isplovljavanja broda “STI Poplar” dok se ne osigura garancija za naknadu počinjene štete, što je brodar i napravio preko svog osiguravajućeg društva, koje je položilo bankovnu garanciju od 18 miliona eura.

NA VRH

Podijeli članak na