REPUBLIKA SRPSKA

Narodna skupština RS smijenila Senada Bratića, niko nije bio protiv

Za smjenu glasalo 50 poslanika

Senad Bratić. Arhiv

Srna

19.9.2019

Dosadašnji potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Senad Bratić smijenjen je sinoć s te pozicije većinom glasova narodnih poslanika.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine za prijedlog odluke o razrješenju Bratića glasalo je 50 poslanika od prisutnih 67, niko nije bio protiv, niti uzdržan, odnosno 17 poslanika nije glasalo.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić u ime predlagača u završnoj riječi rekao je da je odluka o smjeni Bratića izazvana deklaracijom SDA u kojoj se navodi da je RS za političko Sarajevo "samo dobra kada je nema, kada je razvlaštena i ne postoji".

- SDA, čiji je član Bratić, ne kao čovjek već kao političar, treba da shvati da je RS vječna, nepromjenjiva, te da je ljubav ovog naroda i da je na tome nastala -  rekao je Žunić na sjednici zakazanoj na zahtjev poslanika vladajuće koalicije u manjem bh. entitetu uz obrazloženje da je "SDA usvojila deklaraciju protivnu interesima RS koja duboko zadire u državno uređenje BiH kojim je garantiran status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog".

Žunić je rekao kako je smjena Bratića politički odgovor RS na deklaraciju SDA, te da će Skupština uskoro dobiti novog potpredsjednika iz reda Bošnjaka.

Nakon glasanja o smjeni Bratića okončana je posebna sjednica Narodne skupštine.

Inače, Bratić je jučer, nakon što je zakazana sjednica o njegovoj smjeni, podnio ostavku. Potpredsjednica Narodne skupštine Željka Stojičić rekla je da ostavke Bratića formalnopravno nema, jer nije stigao nikakav dopis ili zahtjev o njegovoj ostavci. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.