INTERVJU

Fild: Neodržavanje izbora u Mostaru apsolutni demokratski neuspjeh, ne vidim razlog za isplatu plaća parlamentarcima

NATO članstvo bi bila odluka, nakon vjerovatno dugog procesa reformi

Metju Fild. Screenshot

Sl. M. / Avaz.ba

24.9.2019

Neophodno je da političari u BiH razgovaraju jedni s drugima i da na prvom mjestu postave interese građana, poručio je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Metju Fild (Matthew Field) u intervjuu za Glas Amerike. 

On je istakao kako su potrebne odgovarajuće rasprave, "ne samo o podjeli mandata i funkcija, ili o kontroli državnih poduzeća", već i o onim reformama koje treba poduzeti.

Kada se razgovara o NATO-u i ANP-u, Fild napominje da ne treba zaboraviti kako je to dokument o tehničkoj saradnji.

- To nije članstvo u NATO-u. NATO članstvo bi bila odluka, nakon vjerovatno dugog procesa reformi, koju bi narod BiH trebao donijeti. Ovo je nastavak saradnje s NATO-om na pravi način - rekao je britanski ambasador. 

Fild je naglasio i kako taj korak ide "u korist svih". 

- Šalje dobru poruku međunarodnim investitorima koji su zainteresirani za BiH, nadopunjuje put prema EU i mislim da je ispravna stvar da zemlja nastavi saradnju s NATO-om, ali to zahtijeva pronalazak praktičnog načina kako to postići i poštivanje postojećih odluka. Taj korak ide u korist svih - šalje dobru poruku međunarodnim investitorima koji su zainteresirani za BiH, nadopunjuje put prema EU i mislim da je ispravna stvar da zemlja nastavi saradnju s NATO-om, ali to zahtijeva pronalazak praktičnog načina kako to postići i poštivanje postojećih odluka - kazao je Fild. 

Na konstataciju novinara da je, kada je riječ o NATO-u, u pitanju više od puke saradnje s tim savezom, odnosno da se radi o poštivanju postojećih propisa - Zakona o odbrani, te pitanje zašto se ne predloži novi zakon Fild je istakao kako je to "još jedna stvar koja trenutno slabo funkcionira". 

- Tu mijenjate zakon i parlament je pravo mjesto za takve diskusije. Parlament ima ulogu u tome koju mora odigrati. Iskreno, parlamentarci primaju plaće godinu, ali ne vidim puno razloga za to - rekao je Fild. 

On je rekao i kako je međunarodna podrška važna, ali da ne može međunarodna zajednica voditi ovu zemlju ili preuzeti odgovornost od postojećih administracija i vlada. 

- Dakle, mi smo tu da pomognemo. Trebamo ponekad pružati pritisak i dopuniti glas građana, ali ja sam britanski ambasador. Ne mogu glasati. Ovo nisu moji izabrani predstavnici i mislim da bi građani od njih trebali najviše tražiti. Samo da dam primjer vrste neuspjeha koji ovdje postane normalan. U Mostaru nismo imali lokalne izbore već 11 godina. To je apsolutni demokratski neuspjeh najosnovnije vrste, a ovo je zemlja koja želi da uđe u EU i grad koji želi biti evropski grad kulture. Za početak potrebni su izbori iduće godine u Mostaru kako bi se omogućilo građanima da biraju vladu. To je osnovni korak. Apsolutno sam svjestan izazova i ne vjerujem da će se išta dogoditi ako budemo samo sjedili i nadali se najboljem ishodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.