POSJETE

{Ekipa "Avaza" na Dedinju:} Pogledajte ko najviše dolazi na Titov grob i kakve poruke posjetioci i dan-danas pišu predsjedniku Jugoslavije

Kako se može čuti među gostima, Muzej na Dedinju je melem za dušu jugonostalgičara

Muzej Jugoslavije najviše obilaze Kinezi. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

20.10.2019

Većina eksponata su pokloni koje je Tito dobivao - Avaz
Grobovi Jovanke i Tita u Kući cvijeća - Avaz
Titov radni sto - Avaz
Kuća cvijeća - Avaz
Sto za piće koje se služilo čelniku Jugoslavije - Avaz
+31

Kada kupite ulaznicu u Muzej Jugoslavije, koja košta 400 dinara, što je nešto više od šest i po maraka, kao da ste ušli u nekadašnju Titovu državu.

One koji su živjeli u Jugoslaviji, kako govore, i zrak koji udišu u kompleksu Muzeja u mirnom ambijentu beogradskog Dedinja, podsjeća na život prije devedesetih.

Istina je da i mlađe, koji su samo rođeni u bivšoj državi, ali su iz priča roditelja, djedova i nana stekli sliku o životu u jednoj od tada najjačih zemalja Evrope i svijeta, vrati u neko imaginarno lijepo prošlo vrijeme.

Ekipa “Avaza” posjetila je Muzej na Dedinju, a kako se može čuti među posjetiocima, to mjesto melem je za dušu jugonostalgičara.

Kako nam pričaju kustosi, najviše gostiju dolazi iz Kine, u šta smo se uvjerili, jer su i za vrijeme naše posjete Kinezi dominirali. Poslije njih, najviše dolaze Turci, Slovenci, Hrvati, Bosanci i Hercegovci…

Muzej Jugoslavije, govore nam kustosi, najposjećeniji je u Srbiji, u zimskim danima dnevno ga obiđe i do 300 ljudi, dok se ljeti bilježi više od 700 posjeta tokom dana.

Dolaze i mnoge delegacije, ambasadori… Jedna grupa važnih gostiju bila je i dok smo mi obilazili eksponate.

A svakako je Kuća cvijeća, odnosno grob Josipa Broza, koji je umro 1980. godine, glavna atrakcija. Pored njega je 2013. sahranjena njegova supruga Jovanka Broz.

Nadalje, posjetiocima su veoma zanimljivi i Titova radna soba, njegove lične stvari, naočale, šinjeli… Najviše izloženih eksponata su unikatni pokloni koje je Tito dobivao.

Posebnu pažnju privlači Knjiga utisaka o Muzeju. Ona to suštinski nije, i dalje je Knjiga žalosti, jer posjetioci ne daju utiske o Muzeju nego pišu poruke Titu.


Činjenice o sahrani Tita

Josip Broz umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani, u 15:05 sati. Dan poslije, 5. maja,  u poslijepodnevnim satima u Beograd je specijalnim vozom iz Ljubljane stigao kovčeg sa posmrtnim ostacima Josipa Broza. 

Više od 200 stranih delegacija poklonilo se 7. maja kovčegu Josipa Broza u saveznom parlamentu, a dan kasnije, u Kući cvijeća na Dedinju, uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja, 700.000 ljudi i direktan televizijski prijenos pogrebne procesije u 58 država, sahranjen je Josip Broz Tito. Njegov pogreb postao je najveće okupljanje šefova država i vlada u svjetskoj historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.