NA LICU MJESTA Prije 26 godina pripadnici HVO-a najkrvoločnije ubili 38 civila

Stupni Do: Ovakvi zločini ne mogu se oprostiti niti zaboraviti

Kobnog 23. oktobra 1993. godine pripadnici specijalne jedinice Maturice na najkrvoločniji način ubili 38 civila, od kojih su jedanaestero žive zapalili u jednoj kući

D. Pašalić / Avaz.ba
23.10.2019 13:40

U Stupnom Dolu kod Vareša danas je obilježena 26. godišnjica od stravičnog zločina koji je počinjen nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša, kada je ubijeno 38 civila, među kojima je najmlađa žrtva dvogodišnja Sabina Likić.

Program obilježavanja stradanja Bošnjaka Stupnog Dola počeo je još u nedjelju, memorijalnim malonogometnim turnirom.

Centralni program obilježavanja godišnjice zločina nad Bošnjacima organiziran je danas, najprije obilaskom mezarja žrtava u Pomenićima, Dabravinama, Hodžićima i Budoželju.

Prema riječima Zdravka Maroševića, načelnika Vareša, nema se puno toga reći novoga u odnosu na ranije godine. 

- Jasan je stav. Pamtit se mora, da se nikada ne ponovi. Raduje me da ste Stupnodolci svjesni da se mora dalje živjeti i graditi suživot. Raduje me da Stupni Do živi, ali mu treba pomoći - rekao je Marošević.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, kazao je kako je na ovakvim mjestima nabolje da živi šute, a mrtvi govore svojom patnjom, bolom i jaukom.

- A mi da pričamo o njihovoj nevinoj žrtvi van Stupnog Dola. Raduje me da svake godine u velikom broju prenosimo istinu, svjedočimo o teškom zločinu. Svake godine svjedočimo o nevinoj žrtvi. Ovakvi zločini ne mogu se oprostiti niti zaboraviti. Ne zbog nas, već zbog naše djece, da sutra naša djeca ili unučad ne prožive Stupni Do, Manjaču, Sušicu... - rekao je on.

Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona je poručio kako neće mirovati sve dok i posljednji počinitelj zločina ne bude izveden pred lice pravde.

Zato se okupljamo na dan zločina, što je naša obaveza i dio borbe za nezaborav - rekao je.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević je poručio da je najmanje što se može učiniti za sve žrtve je odati im počas bez obzira koje su bili nacionalnosti.

- Neka dolazak svih nas bude primjer puta kojim treba ići, gradeći suživot. Dolaskom na današnje obilježavanje kroz tišinu koja nad okružuje spoznaje se šta se dogodilo ovdje, ali i da smo spremni pružiti ruku jedni drugima i krenuti dalje. Niko nema pravo zaboraviti zločin, jer zaborav zločina stvar novi zločin - rekao je on.

Nakon prigodnih obraćanja, položeno je cvijeće na spomen-česmi u Stupnom Dolu, a zatim su se obišla i mezarja žrtava.

Podsjetimo, kobnog 23. oktobra 1993. godine pripadnici specijalne jedinice Maturice, iz sastava brigade HVO-a Josip ban Jelačić iz Kiseljaka, na najkrvoločniji način su ubili 38 civila, od kojih su jedanaestero žive zapalili u jednoj kući.

NA VRH