AKTUELNO

Dodik: Ako se potraje s uslovljavanjima, onda ćemo jasno reći da nećemo biti dio vlasti

Milorad Dodik. Arhiv

Srna

28.10.2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će sutra u Briselu razgovarati o formiranju vlasti u BiH.

- Formiranje vlasti je već degutantna tema. Ozbiljna šteta je napravljena čitavom društvu i RS trpi zbog neformiranja vlasti, ali niko ne mora da računa da je nama vlast toliko privlačna da bi uništili institucije manjeg bh. entiteta - poručio je Dodik.

Naglasio je da treba odbaciti uslovljavanje u procesu formiranja vlasti i upozorio da će, ukoliko to potraje izvjesno vrijeme, SNSD javno reći da ne želi da bude dio vlasti.

- Uslovljavanje su prihvatili neki predstavnici međunarodne zajednice priklanjajući se bošnjačkim naporima da nametnu određene odluke koje bi trebalo da budu donesene u vezi sa nacionalnim godišnjim planom za NATO /ANP/. To i ne može biti nacionalni plan jer u BiH žive najmanje tri naroda - rekao je Dodik.

Ponovio je da je Republika Srpska protiv članstva u NATO, da neće prihvatiti aktiviranje Akcionog plana za članstvo u ovom savezu, niti slanje ANP-a.

- Određene oblike saradnje sa NATO-om već imamo, to ima i Srbija, pa čak i Rusija i u tom obliku nam saradnja ne predstavlja problem. Ali da uradimo bilo šta što bi ličilo na ANP za nas je neprihvatljivo i mi to nećemo uraditi. Ukoliko oni misle da treba da istrajavaju na tom zahtjevu, onda neka biraju druge partnere. Neki iz Republike Srpske su se ohrabrili da to urade. Mi vodimo principijelnu i jasnu politiku koja ne ostavlja dilemu. Sigurno to nećemo uraditi - jasan je Dodik.

On je dodao da ostaju otvoreni za razgovore ukoliko druga strana želi da implementira izborne rezultate, ali da ljudi iz SNSD-a gube interes za učešće  na nivou BiH kako vrijeme prolazi.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović sastat će se sutra u Briselu sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom.

Članovi Predsjedništva BiH prisustvat će oproštajnoj večeri koju za lidere zapadnog Balkana priređuje visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.