PROCEDURA

Tegeltiju mora potvrditi Parlament BiH, već prošao provjere CIK-a i SIPA-e

Parlament BiH: Jasna procedura. Arhiv

Piše: M. Aš.-F.K.

19.11.2019

Nakon što je Predsjedništvo BiH danas potvrdilo za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, njegovo imenovanje, po proceduri, šalje se na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Prema proceduri, nakon što Tegeltija dobije mišljenje sigurnosnih agencija, ukoliko kandidat nema problema sa zakonom, što traje otprilike desetak dana, počinje teći rok od 20 dana da Predstavnički dom imenuje komisiju u saradnji s Predsjedništvom BiH za izbor predsjedavajućeg, odnosno kasnije i cijelog saziva Vijeća ministara BiH.

No, Tegeltija je već prošao provjere SIPA-e i Centralne izborne komisije (CIK) prije dva mjeseca. To znači da je proces imenovanja ubrzan i čeka se samo imenovanje Komisije.

Nadalje, predsjedavajući Vijeća ministara, kada dobije potvrdu, imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i odmah traži od Predstavničkog doma potvrdu imenovanja, a sve u roku od 35 dana.

Imenovanje Tegeltije rezultat je dogovora lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a, koji je postignut još u avgustu. No, zbog odbijanja Dodika da pošalju ANP u Brisel, trakavica oko izbora trajala je skoro tri mjeseca.

Prema informacijama "Avaza", sutra u 15 sata bit će održan Kolegij Predstavničkog doma, koji čine Borjana Krišto, Nebojša Radmanović i Denis Zvizdić, a na kojem će se razgovarati o terminu zakazivanja sjednice na kojoj bi trebalo biti imenovanje Tegeltije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.