NSRS

Bratić: RS novim zakonom želi prisvojiti imovinu države

Iz te grupe su uložili više amandmana, jer se u predloženim rješenjima ovog zakona, kako tvrde, prejudicira status državne imovine i mijenja titular

Senad Bratić. Arhiv

Srna / Avaz.ba

3.12.2019

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima grubo krši Ustav izjavio je zastupnik Zastupničke grupe “Zajedno za BiH” Senad Bratić

Iz te grupe su uložili više amandmana, jer se u predloženim rješenjima ovog zakona, kako je rekao, prejudicira status državne imovine i mijenja titular.

Postavio je pitanje nenadležnosti predlagača zakona i entitetskog parlamenta u reguliranju ove imovine.

On je izrazio nadu da će biti uvažene njihove primjedbe, jer će, u suprotnom, reagirati Klub Bošnjaka u Vijeću naroda i bit će oboren drugim pravnima sredstvima.

U obraćanju Narodnoj skupštini RS tokom današnje rasprave o izmjenama i dopunama ovog zakona, Bratić je podsjetio da je država BiH titular vlasništva nad nepokretnom imovinom SFRJ, koja se raspadom te države, nalazi na teritoriji BiH. 

- Pri tome se nigdje kao nasljednici te imovine ne spominju entiteti ili Distrikt BiH, pa njihovo prisvajanje prava vlasništva predstavlja direktno, grubo, kršenje međunarodnog sporazuma koje je BiH ratificirala – rekao je on.

Ovaj prijedlog zakona o stvarnim pravima izazvao je burnu raspravu u nastavku današnje sjednice Narodne skupštine RS. Razlog za usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona je potreba usklađivanja s odlukom Ustavnog suda RS iz februara 2016. godine. 

Sud je ocijenio da su narušene ustavne garancije, prema kojem se ekonomsko i socijalno uređenje zasniva na ravnopravnosti svih oblika svojine i slobodnom privređivanju, te da svi oblici svojine imaju jednaku pravnu zaštitu.

Ustavni sud je ocijenio da je došlo do povrede Ustavom zagarantiranih svojih prava pravnih osoba - titulara prava, koji nisu u 100-postotnom vlasništvu RS.

Direktorica Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Bosiljka Predragović je rekla da se zakonom uređuje i status nepokretnosti koje poslije pravosnažno okončanih upravnih postupaka i dalje egzistiraju kao društvena ili državna svojina u javnim evidencijama o nepokretnostima, i to na način da se upis te svojine pretvara u pravo svojine RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.