ZDRAVSTVO Potrošene gotovo sve doze besplatnih doza

Dobar odziv na vakcinaciju protiv sezonske gripe: Ostalo još samo 500 besplatnih doza

Avaz.ba
04.12.2019 15:52

Prevencija sezonske gripe

Foto: Arhiv

Na području Kantona Sarajevo bilježi se dobar odziv na vakcinaciju protiv sezonske gripe, najbolji u posljednjih deset godina. O tome svjedoči podatak da je od sedam hiljada besplatnih doza vakcina, nakon petnaestak dana, ostalo oko 500 doza. 

Kazao je to za Fenu portparol Doma zdravlja KS Arman Šarkić i izrazio zadovoljstvo što je vraćeno povjerenje građana Kantona Sarajevo u vakcinu kao jedino efikasno sredstvo protiv gripe. 

- Struka je zadovoljna tim podatkom. To nam je i indikator da se razmotri mogućnost nabavke veće količine doza vakcina protiv sezonske gripe - kazao je. 

 Najavio je da će preostale doze vakcina protiv sezonske gripe iz ambulanti porodične medicine biti preusmjerene prema centralnim objektima, glavnim domovima zdravlja.

I higijensko-epidemiološka služba dnevno će pratiti potrošnju vakcina. Preostale doze vakcina raspoređivat će se prema potrebama stanovništva. Akcija besplatne vakcinacije protiv gripe u sezoni 2019./2020. godine počela je 14. novembra, u devet domova zdravlja i 74 ambulante porodične medicine. 

Dom zdravlja KS dobio je 7.000 besplatnih doza vakcina, za rizične grupe (stariji od 65 godina, hronični bolesnici, civilne žrtve rata, RVI, uposleni u javnom sektoru).

Komentari

NA VRH