ODLUKE

BiH za projekte od EU dobila 99 miliona eura

U ovom paketu, BiH je dobila daleko najveći dio bespovratnih sredstava EU za infrastrukturne projekte u regionu zapadnog Balkana

Upravni odbor zasjedao danas u Londonu. Avaz

Piše: F. K. / Avaz.ba

17.12.2019

Upravni odbor Investicionog okvira za zapadni Balkan na današnjem sastanku u Londonu odobrio je grant sredstva u iznosu od 98,9 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu odnosno projekte sa samita za zapadni Balkan u Poznanju koje je predložio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zajedno s dva dodatna projekta iz okoliša, potvrđeno je za „Avaz“ iz Vijeća ministara BiH.

U ovom paketu BiH je dobila daleko najveći dio bespovratnih sredstava EU za infrastrukturne projekte u regionu zapadnog Balkana.

Cijeli paket ukupne vrijednosti od 189 miliona eura bespovratnih sredstava koji je danas odobren odnosi se na projekte iz Agende povezanosti u oblastima energetike i transporta, kao i okolišne projekte u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Prvi projekt uključuje izgradnju dionice autoputa Vukosavlje - Doboj, poddionicu Petlja Rudanka (Bosanska Kostajnica) – Tunel Putnikovo brdo 2 (entitetska granica) u iznosu od oko 39 miliona eura, dok drugi projekt uključuje dionicu Zenica sjever–Žepče jug koja se odnosi na poddionicu Poprikuše – Nemila u iznosu od preko 42 miliona eura.

Zadnji projekt se odnosi na izgradnju poddionice: entitetska granica (tunel Putnikovo brdo 2) – petlja Medakovo u iznosu od oko 16 miliona eura.

Ukupna vrijednost ova tri projekta je više od 430 miliona eura, naveli su iz Vijeća ministara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.