PARLAMENT BIH

Poslanici odlučuju o tome hoće li funkcionerima ograničiti otpremnine na 10.000 KM umjesto 30.000 KM

O ovome, kao i o svim ostalim tačkama dnevnog reda današnje sjednice, glasat će nakon što se obavi rasprava o svim prijedlozima

Predstavnički dom PSBiH. S. Saletović

Piše: S. D. / Avaz.ba

18.12.2019

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma našao se i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku, predlagača Damira Arnauta (SBB). 

On je predložio da se funkcionerima pri odlasku u penziju, umjesto sadašnjih enormnih otpremnina, koje, u zavisnosti od toga na kojoj je poziciji neko u vlasti, iznose i do 30.000 KM, kolika je, primjerice, otpremnina članova Predsjedništva BiH, ograniče na iznos od oko 10.000 KM.

- Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju. Otpremnina se utvrđuje u visini od šest ostvarenih neto plaća zaposlenog, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, ali maksimalno do iznosa dvanaest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini, odnosno minimalno u iznosu od šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini - navedeno je u prijedlogu.

Zukan Helez, poslanik SDP-a, kazao je da će klub te stranke podržati ograničavanje otpremnina te je rekao da je nepravedno da jedan funkcioner dobije otpremninu u vrijednosti koju jedan penzioner dobije tokom šest do sedam godina.

O ovome, kao i o svim ostalim tačkama dnevnog reda današnje sjednice, glasat će kad se obavi rasprava o svim prijedlozima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.