BIH

Rupa po rupa

Država umjesto konačne gradnje brze ceste od Sarajeva do Bihaća, svu nadu ulaže u rekonstrukcije magistralne ceste

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

29.12.2019

„Ceste Federacije“ uložit će sedam miliona maraka u rekonstrukciju dionice puta od Donjeg Vakufa do Bihaća. Već je izabrana i firma koja će raditi ovu vrstu sanacije, tačnije krpljenje rupa i to na trasi magistralne ceste od Sarajeva do Bihaća. Jedne od najprometnijih ali i najnesigurnijih.

Krpit će se rupe, obnovit dva tunela. Za potpunu obnovu jedne od najgorih dionica puta u BiH tako se čeka deceniju.

I tako je godinama. Rupa po rupa, kilometar po kilometar. Država umjesto konačne gradnje brze ceste od Sarajeva do Bihaća, koji će otkloniti sve probleme, svu nadu ulaže u rekonstrukcije magistralne ceste.

Istina, za magistralu su nadležne ceste FBiH, a za autoput „Autoceste FBiH“. No bilo kako bilo, svi su zakazali. Dok se čekaju odobrenje,dozvole, rade analize, ekspertize građani trpe i gledaju.

Za put u Krajinu iz Sarajeva, tako su potrebne  ozbiljne pripreme. Na put od skoro pet sati, rijetki se i odlučuju.

I to idu i voze, samo oni što ih je natjerao posao ili neke druge prilike. Ako u kojem slučaju upadnete u gužvu u Vitezu, zaglavite isto tako u Donjem Vakufu, onda vam je potrebno više od pola dana da ugledate grad na Uni.

I to je već postala svakodnevnica.

Iako je dugo najavljivana brza cesta od Sarajeva do Bihaća, sve je za sada na čekanju. Čeka se glavni projekt, odobrenja, koliko će koštati, čekaju se i bolja vremena. Saglasnosti postoje, ali ponekad je potrebno malo više volje.

„Autoceste“ kao nosilac posla, ruku na srce, spremne su započeti s realizizacijom, ali sve zavisi i od lokalnih sredina. Kantona, Općina, sto dozvola, pet načelnika, šefova urbanizma...

Dok susjedne zemlje grade autoputove, u BiH se krpe stare ishrdane ceste. I na to se troše ozbiljne pare.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.