INTERVJU

Dodik: Predlagao sam zajedničku vojnu vježbu Bosne i Hercegovine i Srbije

Narod svjestan da ukoliko nema RS, nema ni slobode

Milorad Dodik. Avaz

Srna

14.1.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras da se bori za Republiku Srpsku, da ne dozvoli da je još više razgrade i otmu joj ovlaštenja, te da nastoji da objasni opseg međunarodne prevare u BiH.

- Republika Srpska je jedini subjekt u BiH koji bi mogao da nastavi svoj put bez ikakvih problema - rekao je Dodik za RTS.

On je naglasio da je narod svjestan da ukoliko nema RS, nema ni slobode, te ponovio da se ne smije dozvoliti da RS izgubi svoja ovlaštenja.  

Komentirajući činjenicu da je dan RS - 9. januar osporen, Dodik je istakao da je neustavan Ustavni sud BiH čija je odluka o danu RS velika nepravda. 



Bonska ovlaštenja

On je dodao da u Ustavnom sudu BiH odluke donose tri stranca i dva Bošnjaka, a da međunarodna zajednica stoji iza tog bezakonja.

Dodik je ponovio da RS ima sve elemente države svoju teritoriju, granicu, narod, institucije, demokratski izabranu vlast.

- Nemamo samo stolicu u UN i zato nas ne porede sa državom. Mi živimo državu, svidjelo se to nekome ili ne - poručio je Dodik i naglasio da je ponosan na činjenicu da RS može da razvija svoje policijske snage.

Dodik je kazao i kako bonska ovlaštenja nemaju nikakav pravni osnov i da ne priznaje ovakvu BiH, nastalu intervencijama međunarodne zajednice i visokih predstavnika.

Dodik: Cilj RS je vojna neutralnost. Avaz

Vojna neustralnost

On je precizirao da Vijeće sigurnosti nije dalo visokom predstavniku nikakva ovlaštenja, već su Aneksom deset uvedena bonska ovlaštenja za koje je i bivši britanski ambador u BiH Čarls Kraford priznao da nemaju stvarno pravnog osnova.

- Kraford je napisao: "Koliko vidim bonska ovlaštenja nemaju nikakav stvarno pravni osnov, izrodila su se u međunarodno političko blefiranje i igru moći koju visoki predstavnik uzastopno umotava u neki pravnički jezik" - naveo je Dodik i zapitao kako sada on može da prihvati visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko).

Govoreći o NATO-u, Dodik je istakao da je cilj RS vojna neutralnost, te naveo da je donesen Progam reformi BiH, odnosno plan kojim će se kretati BiH, a što ne prejudicira članstvo u NATO.

On je rekao i kako je predlagao da se ubuduće što više izvode zajedničke vježbe pripadnika Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.