SJEDNICE

Čolo: Sramota za pravosudni sistem je da su suspendirani glavni tužilac i njegov zamjenik

Poslanici objedinili raspravu o godišnjim izvještajima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za 2017. i 2018. godinu

S današnje sjednice. S. Saletović

Piše: S. D. / Avaz.ba

16.1.2020

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH objedinili su raspravu o godišnjim izvještajima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za 2017. i 2018. godinu. 

Raspravi o izvještajima prethodilo je više prijedloga, i to poslanika Dragana Mektića (SDS), Šemsudina Mehmedovića (SDA), a koje je podržao i Zlatan Begić, poslanik DF-a, da se rasprava i izjašnjenje o ovim izvještajima odgode dok sjednici ne bude prisustvovao Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.


Manje od tri optužnice mjesečno

Denis Zvizdić (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma, obavijestio je poslanike da sjednici prisustvuju dvije predstavnice VSTV-a, ali su navedeni poslanici, uprkos tome, insistirali na prisustvu predsjednika VSTV-a.

Alma Čolo, zastupnica SDA, osvrnuvši se na izvještaje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kazala je da joj je žao što današnjoj sjednici ne prisustvuje i Gordana Tadić, predsjednica Tužilaštva BiH.

Čolo smatra da je današnje nezadovoljavajuće stanje u oblasti pravosuđa dijelom rezultat i reforme provedene 2003. godine, kada je, kako je kazala, ukinuto 81 tužilaštvo u BiH na svim nivoima, a koja su se bavila procesuiranjem krivičnih djela za koje je predviđena kazna do 10 godina.

Ona je kazala i da je sramota za pravosudni sistem da su suspendirani glavni tužilac i zamjenik glavnog tužioca, koji je bio i šef Odjela za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Podsjećamo, riječ je o Goranu Salihoviću i Boži Mihajloviću, nekadašnjim čelnicima Tužilaštva BiH, protiv kojih se i vode sudski postupci.

Čolo je kazala i da je u 2018. godini 368 tužilaca u BiH podiglo ukupno 12.206 optužnica.

- Nekome te može izgledati puno, ali 368 tužilaca uspjelo je da podigne 33 optužnice godišnje, što je u prosjeku manje od tri mjesečno. Tužilac se sigurno na ovakav način ne bori efikasno protiv kriminaliteta. Neću da kažem da se ne radi, ali optužnica je jedini tužilački akt koji dovodi do procesuiranja. Samo 217 optužnica podignuto je za korupciju, čak manje nego pretprošle godine, a broj osuđujućih presuda smanjio se za 456. Pitala bih predstavnike VSTV-a koji su ovdje je li reforma pravosuđa provedena 2003. godine donijela očekivane rezultate – kazala je Čolo.

Dragan Mektić replicirao je Čolo i kazao da glavni problem nije u reformi pravosuđa, nego u „sprezi kriminala i pravosudnih institucija“.

Zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić predložila je da se organizira tematska sjednica na kojoj će biti pozvan predsjednik VSTV-a, a predsjedavajući Zvizdić kazao je da, s obzirom na to da u ime Vijeća sjednici prisustvuje članica VSTV-a Željka Radović, onda je tematska sjednica prilika da se na nju pozove čelnik te pravosudne institucije.  

Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a, kazao je da svi žele biti neovisni od Predstavničkog doma, a da su oni izabrani od naroda.

Nermin Nikšić (SDP) kazao je da spada u grupu zastupnika koji misle da se vodi bespredmetna rasprava.

- Manje mi smeta što Tegeltija nije tu. Meni smeta što niko, osim zastupnika kad predlažu neke zakone, ne objašnjava materijale. Nezavisnost pravosuđa da. Volio bih da to doživimo. Kada bismo spustili paravan i promijenili glas sudija, po pitanju bismo shvatili koje je nacionalnosti i ko je - kazao je Nikšić.

Nikšić je spomenuo spektakularna hapšenja, kao i izvještaj stručnjaka o vladavini prava, u kojem se ukazalo na niz nedostataka.

- Bavi li se iko tim i pokušava li promijeniti odnose i stanje. Pravosudna reforma je jedan od najlošije provedenih - dodao je Nikšić.

Zlatan Begić, poslanik DF-a, ocijenio je da nijedan zaključak Predstavničkog doma neće imati takvu institucionalnu težinu da bilo koga, pa ni predsjednika VSTV-a, kako je kazao, natjera na to da taj zaključak i ispoštuje.

Okačiti mačku o rep

- Mi možemo nabaviti jednog velikog mačka i okačiti mu o rep te zaključke, takav je odnos – kazao je Begić. 

Ovoj konstataciji usprotivio se Jasmin Emrić (A-SDA), koji je kazao da se ne može kazati da su zaključci Parlamenta nešto što se treba tumačiti kao „stvar koju treba okačiti mačku o rep“. 

- Zaključci ovog doma se moraju poštovati i mi se moramo tako ponašati jer su naše nadležnosti takve da svaku instituciju možemo pozvati na odgovornost – kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.