AKTUELNO Potvrdila Ines Kuburović, portparol NATO štaba u Sarajevu

NATO će pomoći kada bh. vlasti počnu provoditi reforme iz Pregleda odbrane

BiH je još u oktobru 2018. godine BiH dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a u NATO-u, uz uvjet da u sjedište tog vojnopolitičkog saveza dostavi Godišnji nacionalni plan

Fena

Ines Kuburović

Foto: Avaz


Dokument Program reformi, koji je Bosna i Hercegovina u decembru prošle godine dostavila u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO), smatra se dobrom osnovom za nastavak saradnje između NATO-a i Bosne i Hercegovine. 

Potvrdila je portparol NATO štaba u Sarajevu Ines Kuburović, dodajući da je o tom dokumentu, koji je poslan u Brisel, razgovarano na tehničkom nivou.

- NATO se raduje pružanju podrške BiH da vlasti počnu provoditi reforme sadržane u Programu i Pregledu odbrane iz 2016. godine, te u tom smislu NATO štab Sarajevo stoji na raspolaganju bh. vlastima u nastavku podrške reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora - dodala je ona.

Istaknula je da NATO veoma cijeni politički dijalog s Bosnom i Hercegovinom, a saveznici će sa zadovoljstvom pozdraviti zvaničnike BiH u sjedištu NATO-a da bi se razgovaralo o saradnji između NATO-a i BiH, kao i regionalnoj sigurnosti.

BiH je još u oktobru 2018. godine BiH dobila zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, uz uvjet da u sjedište tog vojnopolitičkog saveza dostavi Godišnji nacionalni plan (ANP).

Upravo taj dokument izazvao je brojna sporenja i političke nesuglasice, ponajprije jer su mu se žestoko usprotivili politički predstavnici bh. entiteta Republika Srpska, pozivajući se na vojnu neutralnost, ali i tvrdeći da će to značiti opredijeljenost BiH za članstvo u NATO-u, što oni odlučno odbacuju.

S druge strane, stranke sa sjedištem u Federaciji BiH upravo su slanje ANP-a u Brisel postavile kao uvjet za formiranje vlasti na državnom nivou.

Kompromis je postignut krajem novembra prošle godine, kada su članovi Predsjedništva BiH, uz posredovanje međunarodnih dužnosnika, odlučili da će, dan nakon imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara, u Brisel biti poslan dokument nazvan Program reformi.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na