ZMAJEVI

Begović za "Avaz": Prosinečki je pokazao dva lica, sad je važno da zbijemo redove

Svi sanjamo isti san, nastup na Evropskom prvenstvu, kaže golman Milana

Begović: Svaka liga i svaka utakmica ima svoju posebnu draž i posebna je priča. Arhiv

Piše: F. I./Avaz.ba

19.2.2020

Asmir Begović je od polovine januara član velikog Milana, onog koji se posljednjih godina muči, ali koji dvojac Boban - Maldini polako pokušava vratiti prvo u vrh italijanskog fudbala, a onda i evropskog.

Stvari su se nekako pokrenule, u posljednjih sedam utakmica što u prvenstvu, što u Kupu Milan je ostvario četiri pobjede, dva puta je remizirao i samo jednu utakmicu izgubio (Inter). Iza Begovića je mjesec boravka, polako prolazi period aklimatizacije. Bosanskohercegovački golman govorio je u ekskluzivnom raportu za „Avaz“.

Takav klub

Kako ste se i koliko priviknuli na život u Milanu?

- Veoma dugo sam profesionalac, bilo je mnogo promjena svlačionica, saigrača i trenera tako da mislim da sam se već naviknuo. Nema previše vremena za gubljenje, od prvog trenutka ste u mašini. Veliki je ovo klub i zaista se nije teško naviknuti na njega. Milano je poseban grad, baš kao što je i klub poseban bez obzira na to što nema rezultate i trofeje kao nekad.

Kako je trenirati u takvom klubu, dijeliti svlačionicu s nekim poput Zlatana Ibrahimovića? 

- Kako sam rekao, veliki je ovo klub i to se vidi na svakom koraku bez obzira na krizu rezultata koja vlada u posljednjih nekoliko godina. Od prvog trenutka govorim da je čast biti dio Milana i stvarno to mislim. Mlada je ovo ekipa tako da je nas nekoliko starijih i iskusnijih, među kojima je i Zlatan, donijelo potrebno iskustvo, smirenost u svlačionicu, a vjerujem da ćemo do kraja sezone biti mnogo bolji.

Osjetili ste draž velikih derbija Milan – Inter, Milan – Juventus. Kako je to izgledalo i može li se porediti s Engleskom? 

- Svaka liga i svaka utakmica ima svoju posebnu draž i posebna je priča. Teško je, ipak, porediti atmosferu u Engleskoj s ovom u Italiji. Ovdje mi se čini da je sve mnogo emotivnije i s više strasti, pogotovo u takvim derbijima. Navijači su napravili vrhunsku atmosferu, nešto što se u Engleskoj ne može vidjeti, jer je, jednostavno, mentalitet drugačiji. Meni je drago da sam dobio priliku da iz prve ruke vidim kako sve to izgleda i kako stvari funkcioniraju izvan Engleske, gdje sam bio veoma dugo.

Druga dimenzija

Milan kao nikad ranije ima i malo bosanskohercegovačkog štiha, tu je i Krunić. Kako se slažete?

- Plus, tu je još nekoliko igrača, odnosno članova kluba koji govore našim jezicima tako da najviše vremena provodimo zajedno. Rade je zaista odličan momak, kao i Ante Rebić, a o Zlatanu je suvišno i govoriti. On je poseban autoritet u svlačionici i na terenu i mislim da je donio jednu drugu dimenziju ekipi, koja sada igra bolje nego prije nego što smo mi bili tu.

Reprezentacija je neka vrsta bolne teme, bar kad se govori o posljednjem periodu. Kako gledate na povratak u bh. tim?

- Nedavno su u posjeti bili selektor Dušan Bajević i njegovi pomoćnici. Moram priznati da mi je drago da je tako, da je selektor odlučio obilaziti igrače, razgovarati s nama otvoreno, to je najbolji način. Ja sam oduvijek bio tu za reprezentaciju, ali je prošli selektor pokazao dva lica, jedno u javnosti i jedno u razgovorima sa mnom, a to nisam zaslužio. Sada je najvažnije da svi zbijemo redove, da riješimo probleme i okrenemo se utakmicama baraža. Svima nam je san igrati na Evropskom prvenstvu i imamo priliku da ga sami sebi ispunimo.

Prošao dosta toga

Begović je s reprezentacijom Bosne i Hercegovine prošao dosta toga i dao veliki doprinos rezultatima od trenutka kad je 2009. godine debitirao protiv Estonije u hladnom Talinu. U posljednjem ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Asmira, ipak, nije bilo među “Zmajevima”.

Nije se previše oglašavao u medijima iako se mnogo toga špekuliralo. Promjenom selektora i dolaskom Duška Bajevića stvari su se počele mijenjati pa je povratak sada izvjestan.

62

utakmice stajao je Begović na golu reprezentacije Bosne i Hercegovine

Begović: Ja sam oduvijek bio tu za reprezentaciju. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.