JAJCE Predsjednik HDZ-a otvoreno

Čović: Bez izmjene Izbornog zakona nema nove Vlade FBiH

Kazao da je HDZ BiH u proteklih 30 godina izrastao u "u vodeću stranku hrvatskog naroda u BiH"

Fena

Tokom jučerašnje posjete Jajcu

Foto: Fena


Svečanom akademijom jučer je u Jajcu obilježena 30. godišnjica utemeljenja Općinske organizacije HDZ-a BiH Jajce.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović tom je prilikom posjetio župni ured u Podmilačju, gdje je razgovarao o potpori izgradnji crkve, nakon čega je održan i radni sastanak s članovima Općinskog odbora (OO) HDZ-a BiH Jajce, na kojem je bilo riječi o dosadašnjim aktivnostima OO i budućim planovima, a naglasak je bio na pripremi za lokalne izbore, saopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Po završetku sastanka, Čović i stranačka delegacija izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa u BiH položili su vijence na spomen-obilježju hrvatskim braniteljima u centru Jajca, a zatim su prisustvovali svečanosti obilježavanja 30. godišnjice utemeljenja jajačkog HDZ-a BiH.

U svom obraćanju, Čović je kazao da je HDZ BiH u proteklih 30 godina izrastao u "u vodeću stranku hrvatskog naroda u BiH".

  • Tokom jučerašnje posjete Jajcu

    Tokom jučerašnje posjete Jajcu

    Foto: HDZ BiH


Dodao je kako je u tom razdoblju bilo mnogo pokušaja da se izbriše hrvatski narod s bh. političke scene, ali u tome niko nije uspio.

- I danas ne može nitko napraviti bilo koju razinu vlasti bez hrvatskog naroda. To je pozicija koju moramo sačuvati, ne da bismo nekoga ucjenjivali ili pokušali blokirati, ili da bismo bili na jednoj ili drugoj strani, bez obzira na to je li u pitanju srpski ili bošnjački narod - poručio je Čović i dodao:

- Mi se prije svega brinemo o hrvatskom narodu, brinemo se da očuvamo svoju domovinu, brinemo se da budemo u planu euroatlantskih integracija BiH, jer niko do Hrvata ne želi euroatlantske integracije.

Osvrnuo se i na Izborni zakon BiH, istakavši da je to crta ispod koje HDZ BiH neće ići.

- Na pitanje hoće li biti neke druge federalne vlade, bez Izbornog zakona neće je biti, jer mi nemamo partnera koji razumije Ustav BiH i poziciju svakog konstitutivnog naroda i primarno najmalobrojnijeg hrvatskog, pa zašto bi onda imali partnera za ulazak u vlast. To je ona crta ispod koje se ne može ići, bez obzira na to kakav će politički pritisak biti na one koji predvode ovu državu - kazao je Čović.

Predsjednik OO HDZ-a Jajce Ivo Šimunović kazao je da ova stranka iz godine u godinu raste i da je postala nezaobilazan faktor u kreiranju lokalne politike te je izrazio nadu da će tako i ostati. Pozvao je sve na dodatne napore kako bi imali još bolje rezultate na lokalnim izborima, navodi se u saopćenju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na