AKTUELNO

Tematska sjednica: Stanje u pravosuđu u fokusu zastupnika

Očekuje se prisustvo predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić te predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca

Sa sjednice. M. Kadrić

Piše: E. H. Avaz.ba

11.3.2020

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na tematskoj sjednici koja je počela u Sarajevu razmatrat će stanje u bh. pravosuđu te rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, tokom rasprave o godišnjim izvještajima VSTV-a za 2017. i 2018. godinu poslanici su ranije usvojili zaključak kojim je zatraženo organiziranje posebne tematske sjednice zbog, kako je tada istaknuto, brojnih problema u radu pravosudnih institucija.

Na sjednici se očekuje prisustvo predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, kao i članova tog vijeća, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić te predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Sa sjednice. M. Kadrić

Poslanici su na prethodnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona "vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fuпkcija". 

Otac ubijenog mladića Dženana Memića Muriz Memić također je prisutan na sjednici, ali se neće moći obratiti tokom tematske sjednice o stanju u pravosuđu. U njegovo ime govorit će neki od zastupnika. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (SDA) kazao je da će se danas čuti promišljanja zastupnika, kao i uvodna izlaganja i odgovori na eventualne sugestije ili prijedloge predstavnika bh. pravosudnih organa.

Nakon tematske sjednice zastupnici će nastaviti s radom i održati 7. redovnu sjednicu Predstavničkog doma PSBiH na kojoj će biti razmatrani različiti zakoni, odluke i ratifikacije sporazuma.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.