REAKCIJE

SDP: Zaustaviti paniku zbog pandemije

Smatramo da nije bilo prepreka da se sjednica Predstavničkog doma održi, kažu iz SDP-a

SDP: Djelovati ozbiljno, trezveno i promišljeno. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

31.3.2020

Savjet za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH poziva nadležne organe, ali i medije u Bosni i Hercegovini da suzbijaju širenje panike i doprinosu racionalnom sagledavanju stanja i reagiranja na pandemiju virusa COVID-19.

- U vremenu kad je od presudne važnosti djelovati ozbiljno, trezveno i promišljeno, bespotreban je i kontraproduktivan svaki oblik senzacionalizma naročito medijskih natpisa i izjava koji doprinose širenju atmosfere straha i panike - smatraju iz SDP-a BiH.

Upozoravaju nadležne da masovna histerija može biti jednako štetna po mentalno i fizičko zdravlje stanovništva, kao i trenutno stanje.

- Osuđujemo praksu u kojoj političari, bez utemeljenja i naobrazbe u oblasti medicine, donose netačne i neutemeljene sudove o stanju, kao i o radu zdravstvenih institucija, pokazujući elementarno nepoznavanje nadležnosti različitih institucija zdravstvene njege - ističe se. 


Racionalno reagirati na pandemiju. Ilustracija

Savjet za zdravstvo SDP BiH osuđuje 'odluku o neodržavanju sjednice Parlamenta FBiH, koja nije utemeljena u zdravstvenim činjenicama, nego je rezultat očite političke motiviranosti'.

- Smatramo da nije bilo prepreke da se sjednica Predstavničkog doma održi, uz poduzimanje već općepoznatih mjera zaštite kako se to radi npr. u Republici Hrvatskoj. Iracionalne odluke, poput spomenute, samo doprinose širenju straha i ni na koji način ne ulijevaju povjerenje u institucije sistema - navode iz SDPBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.