GOVORE ZA AVAZ

Franjo Topić: Velika kušnja za čovječanstvo

Nauka i medicina su, hvala Bogu, napredovale, ali s druge strane jedna nevidljiva stanica može pokoriti čitav svijet, kaće Topić

Topić: Uzalud je kukati. Arhiv

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

6.4.2020

Prema posljednjim informacijama, u posljednja dva dana više od polovine čovječanstva provelo je "pod ključem", a sve radi suzbijanja širenja koronavirusa

To je prvi put u historiji da se zbog nečega ograničila sloboda kretanja i svima nama nametnula potpuno nov način života i svakodnevicu. 

Mjere opreza

Počasni predsjednik HKD „Napredak“ Franjo Topić u razgovoru za "Dnevni avaz" kazao je kako vrijeme provodi u izolaciji. 

- Izolaciju sam počeo još prije nego što je donesena ta mjera radi opreza. Vidjelo se da je ovo ozbiljna stvar. Narod priča da je Bog rekao: Čuvaj se i čuvat ću te - kazao je Topić.

Topić: Uzalud je kukati. Arhiv

Ističe da je u životu najbitnije prihvatiti stvari onakve kakve jesu.

- Nakon toga pokušati se snalaziti koliko je moguće. Uzalud je kukati kada je neka nevolja, nego treba vidjeti kako se u toj nevolji najbolje snaći – rekao je Topić.

Posebno se osvrnuo na to da se nekad mislilo da je čovjek svemoguć. Nauka i medicina su, kaže, hvala Bogu, napredovale, ali s druge strane „jedna nevidljiva stanica može pokoriti cijeli svijet“.

- Da je neko rekao prije tri mjeseca da će se ovo dešavati, vjerovatno bi ga zatvorili u ludnicu – ističe Topić.

Pozitivne stvari

Naglašava da, uz sve negativne stvari koje dolaze s pandemijom koronavirusa, ima i pozitivnih. 

- Prije svega, u kući smo, s našim porodicama, a to je vrijeme da se provodi zajedno, jer porodica je osnovna stanica ljudskog društva. Bog nije napustio čovječanstvo i ljude i smatram da je ovo velika kušnja za čovječanstvo - zaključio je Topić.

Treba biti oprezan

- Treba biti oprezan sa svim, jer smo u prošlosti imali mnogo eksperimenata u medicini, biologiji i nauci, koji mogu biti riskantni. Treba biti oprezan s tim, jer se išlo do kloniranja, čovjeka su pokušavali klonirati - pojašnjava Topić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.