GODIŠNJICA

Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca: Veliki doprinos osoblja u borbi protiv pandemije

Velika pomoć tokom borbe protiv pandemije koronavirusa. Avaz

Avaz.ba

8.5.2020

Organizacije Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca širom svijeta 8. maja obilježavaju Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca. 

Ovaj datum se obilježava u znak rođenja Anri Dinana, osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca. Ujedno ovim datumom počinje i Nedelja Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, koja traje do 15. maja. 

Ove godine na Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca slavimo snagu i rezultate naše globalne mreže, kao i doprinos našeg osoblja i volontera u borbi protiv pandemije Korana virusa.

- Mogu reći da su naši volonteri najveći heroji ovoga vremena. Heroji koji rade iz čiste ljubavi prema drugima. Svaka čast drugim herojima, ali mogu reći da su naši volonteri diplomirani heroji, koji nesebično daju sebe rizikujići da u ovakvim teškim situacijima, bez osiguranja i bez finansijskih efekata, rade i pružaju podršku. I to je naša najveća snaga – kazao je Rajko Lazić, generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa u BiH.  

Velika pomoć tokom borbe protiv pandemije koronavirusa. Avaz

Struktura Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine uključena je u odgovor na pandemiju korona virusa od samoga početka. Volonteri CK su umjesto građana u više od 80 gradova i opština, obavili preko 5.000 odlazaka u kupovinu hrane i lijekova, te distribuirali više od 19.000 prehrambenih i higijenskih paketa korisnicima javnih kuhinja i socijalno ugroženim porodicama. Građanima je podijeljeno više od 40 000 informativnih letaka o preventivnim mjerama i više od 100.0000 zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava.

Snježana Kovač, vršilac dužnosti generalnog sekretara Crvenog krsta RS kazala je da se provode tradicionalne aktivnosti za koje je dobijena saglasnost ministarstva zdravlja.

- Obzirom da se radi o veoma specifičnoj situaciji a to je podjela bebi paketa, koju već provodimo 15 godina. To su paketi namjenjeni za bebe rođene na 8. maj i u nedjelji Crvenog krsta. Podijelit ćemo 65 paketa u svim porodilištima u Republici Srpskoj. Tu je i tradiocionalna podjela humanitarnih paketa korisnicima pomoći Crvenog krsta, koji će se preko opštinskih i gradskih organizacija distribuirati na teren - kazala je

Velika pomoć tokom borbe protiv pandemije koronavirusa. Avaz

Namik Hodžić, generalni sekretar CK FBIH je kazao da je ova situacija najbolji pokazatelj koliko su volonteri bitni u društvu.

Naime, više od 800 volontera i 135 profesionalaca na raspolaganje se stavilo od proglašenja stanja nesreće u Federaciji. Koristim priliku i da se po ko zna koji put zahvalim volonterima koji kao i mnogo puta do sada svoj volonterski posao obavaljaju predano i dostojanstveno. Dragi naši volonteri - vi ste istinska snaga Crvenog križa Federacije BiH, naš ponos i čuvari humanosti i zbog toga vam od srca hvala.“

Crveni krst/križ Brčko Distrikta BiH u saradnji s policijom i prema standardima koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija, prevozi rizične osobe koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu iz susjednih zemalja a imaju prebivalište u Brčkom. Također, obavljaju i dezinfekciju javnih površina u svom gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.