REAKCIJE

Enes Osmančević: Indikativno je da se ne oglašavaju oni koji su izabrali Sadika Ahmetovića

To je partiokracija, vladavina političkih oligarhija, koje suspendiraju i zakone i institucije i proglašavaju se i iznad zakona i iznad države

Enes Osmančević. Arhiva

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović / Avaz.ba

9.5.2020

Grupa nevladinih organizacija i Udruženja građana uputile su otvoreno pismo u kojem izražavanju negodovanje zbog imenovanja Sadika Ahmetovića za novog direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.  

Mišljenja su da je imenovanjem Ahmetovića za novog direktora ove ustanove, unutar koje djeluje i Prihvatilište za djecu koja su žrtve nasilja i eksploatacije, bosanskohercegovačka javnost, uključujući i nevladin sektor, uznemirena, "s obzirom na to da je Ahmetović prije desetak godina, u vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti BiH, bio upleten u aferu seksualne zloupotrebe maloljetnice u Srebrenici". 

Enes Osmančević, ugledni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, za "Avaz" kaže da je otvoreno pismo primjer građanskog aktivizma, odnosno uključenosti građana u donošenje političkih odluka ili reakcija ne te odluke. 

- Vidio sam da se nekoliko nevladinih organizacija oglasilo. Vidio sam također nekoliko grupa na Facebooku, koje izražavaju svoje negodovanje zbog izbora i imenovanja i mislim da je to jedan novi kvalitet u buđenju bh. javnosti u smislu uređenja društvenih odnosa, koji su kod nas u jednom stanju neuređenosti s obzirom da ovo što mi danas imamo nije demokracija. To je neuspio eksperiment demokracije, odnosno da budem precizniji to je partiokracija, vladavina političkih oligarhija, koje suspendiraju i zakone i institucije i proglašavaju se i iznad zakona i iznad države. Nadam se da je ovo početak kraja takve jedne prakse, odnosno brušenje javnosti i ozdravljenje bh.društva u kretanju od tih nedemokratskih praksi ka jednom demokratskom društvu - kaže Osmančević.


Sadik Ahmetović. Arhiva

Na kraju zaključuje da je vrlo indikativno da se političke stranke i njihovi predstavnici, koji su učestvovali u ovom izboru i imenovanju ne oglašavaju.

- Ahmetović je u kvoti mjesta, koja su za raspodjelu vlasti pripale Demokratskoj fronti, izabrao ga je UO, a imenovala ga je Vlada TK čiji je predsjednik iz SDA Denial Tulumović - govori Osmančević. 
  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.