BLOKADA

Ko koči zapošljavanje novih 300 policajaca u Sarajevu

Sat vremena prije početka jučerašnje sjednice Vlade KS Jasmin Halebić, SDA- ov ministar finansija uložio čak 21 amandman na predloženi zakon

Halebić i Jusko: Uloženi amandmani. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

14.7.2020

Na sjednici Vlade Kantona Sarajevo danas se  ponovo našla  informacija po prijedlogu ministra unutrašnjih poslova KS Ismira Juska da se u Skupštinsku proceduru po hitnom postupku upute izmjene i dopune dva zakona o policiji.


Sve precizirano

Osnovni motiv za usvajanje hitnih izmjena i dopuna zakona je da se otkoči proces prijema novih policajaca i osigura njihovo napredovanje u Upravi policije MUP-a KS.

Kako nam je rekao Jusko, riječ je o 300 novih policajaca, što je itekako važno za rad policije u KS i njeno funkcioniranje.

Međutim, pojedini SDA ministri u Vladi KS žele da izmjene, iako su usaglašene s OHR -om, Sindikatom policije i svim Komisijama,  idu u redovnu proceduru, čime će proces raspisivanja oglasa za prijem službenika samo odgađa i sve , ustvari vraća na početak. Na taj način se prolongira zapošljavanje novog policijskog kadra i pitanje je hoće li do kraja godine biti okončana procedura.

U prilog tome govori i činjenica da je sat vremena prije početka jučerašnje sjednice Vlade KS Jasmin Halebić, SDA- ov ministar finansija uložio čak 21 amandman na ovaj zakon.


Sve dgovoreno, ali ipak amandmani. Avaz

Ovu informaciju potvrdio nam je i Jusko. On je danas o tome ponovo obavijestio Vladu, kazavši da nema vremena za bilo kakvim prolongiranjem i zbog čega je važno da se zakoni usvoje u hitnoj proceduri.

Ja insistiram, a o tome će odlučiti Skupština da li da ovi zakoni idu u hitnu ili redovnu proceduru. Moje je mišljenja da nemamo vremena i da nema potrebe da sve prolongira. Pogotovo što će do kraja godine ići novi Zakon i bit će vremena za svim prijedlozima i svi će biti razmatrani. O tome sam ponovo danas upoznao članove Vlade i rekao da je sada prekasno za bilo kakve izmjene i da nema razloga da bilo šta prolongiramo- kaže Jusko.


Novi zakon

On tvrdi da je komisija, koje je imenovala vlada, na ovim izmjenama radila dva mjeseca i da je stav Sindikata da se ide u raspisivanje konkursa.

Svi su složni da se ide u hitnu proceduru, čak i pojedini članovi Skupštine. Međutim, neki su mišljenja da to treba u redovnu skraćenu proceduru i da će se sve završiti u narednih 15 dana. O tome će biti govora ponovo na sjednici u četvrtak. Ali, ono što smo dobili jučer dostavljeno nam je prekasno i apsolutno niko od članova Komisije koji je na tome radio i mene kao predlagača, nije mogao dati podršku da nakon toliko urađenog posla sve vratimo na početak - kaže Jusko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.