SVE NEZAKONITO

Sud još lani poništio izbor rukovodstva Ljekarske komore KS, a žele oduzeti licencu Gavrankapetanoviću

Sud je presudu donio po tužbi nekoliko delegata Ljekarske komore koji su ukazali na neregularnosti u radu Skupštine Ljekarske komore KS

Sud utvrdio da su nezakoniti, oni i dalje rade po svome. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

16.7.2020

Općinski sud u Sarajevu još 6. septembra lani donio je presudu kojom se utvrđuje da je nastavak 5. Izborne skupštine Ljekarske/Liječničke komore Kantona Sarajevo održan 20. decembra 2018. godine sazvan i održan na nezakonit način. kako stoji u presudi,  samim tim se poništavaju i svi akti doneseni tog dana.

Sud je ustvari poništio odluke o izboru predsjednika Skupštine, o izboru potpredsjednika Skupštine, o izboru članova Nadzornog odbora, članova Upravnog odbora, o izboru predsjednika Komore i Odluku o izboru potpredsjednika Komore. 

Sud je presudu donio po tužbi nekoliko delegata Ljekarske komore koji su ukazali na neregularnosti u radu Skupštine Ljekarske komore KS.  

Tada je ne čelo Ljekarske komore postavljena Ksenija Miladinović sa KCUS-a, dok je tada drugi kandidat profesor Ismet Gavrankapetanović sa 30-ak delegata napustio sjednicu zbog neregularnosti u izbornom procesu.

Sud je u presudi naveo da je tužena Komora dužna isplatiti čak 2.347 KM troškova postupak


Faksimil presude Općinskog suda od 6.novembra prošle godine. Avaz

Međutim, i pored presude, kojom je utvrđeno da je Komora nezakonita i da svi akti koje donose ne važe, sazvan je Etički komitet Ljekarske komore na kojem je zatraženo da se uglednom ljekaru prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću oduzme licenca. Da stvar bude gora, za ovu odluku nije bilo ni kvoruma, a i pored toga je utvrđeno da se postupak oduzimanja mora nastaviti.

Gavrankapetanović je, podsjećamo, prijavljen Komori jer je pokušao skrenuti pažnju na sraman slučaj odbijanja liječenja djevojčice Nadin Smajović.

Neka oduzimaju licence i prijete. Uvijek ću stati ispred bolesnog djeteta i zaštititi ga od surovosti sa bilo koje strane. Ovo je borba za moju dragu Nadin ali i za svako bolesno dijete. Zakleo sam se Hipokratu to je moj put i moj život - rekao je Gavrankapetanović za "Avaz".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.