PREDSTAVNIČKI DOM FBiH

Hrvić nakon odbijanja SBB-ovog prijedloga: Borcima vraćamo na ovaj način, na čast nam je

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) čestitao je Azri Hadžić (SBB) na inicijativi da se ispravi nepravda prema borcima

E. Halimić / Avaz.ba

Online sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Foto: PrintScreen


Raspravom o izmjenama Zakona o PIO koje je predložila predsjednica Kluba SBB-a Azra Hadžić nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) čestitao je Azri Hadžić na inicijativi da se ispravi nepravda prema borcima. 

- Nije mi jasno kako zastupnici SDA ne podržavaju izmjene koje je podržao njihov ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević – pojasnio je Čengić.

Zastupnica Jasmina Zubić (SDP) također čestitala je predsjednici Kluba SBB-a na njezinom prijedlogu.

- U ime Kluba SBB-a pripremili smo dva amandmana. Oni se odnose na prijevremenu starosnu penziju. Ljudi su bili onemogućeni 2016. i 2017. godine da izađu u prijeveremenu penziju, budući da novi zakon je usvojen 2018. godine – istakla je Zubić.

 • Zastupnik Irfan Čengić (SDP)

  Zastupnik Irfan Čengić (SDP)

  Foto: PrintScreen


Zastupnik Mustafa Hrvić (DF) kazao je da je debelo iznenađen odlukom većine po pitanju ovih izmjena.

- Stav DF je jasan i mi pokazujemo odnos kao prema onima koji su postavili temelje BiH. Mi njima vraćamo na ovaj način, na čast nam je. Mi smo od početka uključeni u problematiku rješavanja problema boraca – istakao je Hrvić.

Dodao je da pozdravlja inicijativu SBB-a, jer bi se ukinule diskriminacije prema borcima.

- Prihvatamo predložene izmjene i molimo sve zastupnike da podrže, ali već je za to kasno – naglasio je Hrvić.

 • Zastupnik Mustafa Hrvić (DF)

  Zastupnik Mustafa Hrvić (DF)

  Foto: PrintScreen


Zastupnik Dževad Adžem (DF) ovom prilikom rekao je da je stav DF jasan.

- Dobro znam u kakvim uslovima žive borci i dobro znam da su bili manipulisani od strane politike. Uvođenje u pravo tolikog broja boraca imalo je za cilj da se preko certifikata opljačka imovina. Mi danas njima kažemo da ima i drugih alternativa. Radi se o tome da je Vlada FBiH potpisala pismo namjere MMF-u u kojem je obećala da neće povećati niti za jednu marku izdvajanja za borce – istakao je Adžem.  

Dodao je da je SDA detaširao rješavanje ovog problema.

- Pretvorili smo se u protektorat bankarskog lobija – poručio je Adžem.

 • Zastupnik Dževad Adžem (DF)

  Zastupnik Dževad Adžem (DF)

  Foto: PrintScreen


Zastupnik Husein Rošić (SDA) ovom prilikom kazao je da zakon o povoljnijem penzinisanju branilaca mora biti usvojen do kraja avgusta.

- Kad je u pitanju ovaj zakon moram reći da podržavam ovakav princip. I u naredna tri četiri mjeseca trebao bi biti usvojen. Međutim član dva bio je sporan jer nije definirano koliko korisnika bilo ovog zakona i koliko je potrebno finansijskih sredstava za implementaciju. Nije korektno ovo što je neko pokušao politizirati da je neko protiv boraca – istakao je Rošić.

 • Predsjednica Kluba SBB-a Azra Hadžić

  Predsjednica Kluba SBB-a Azra Hadžić

  Foto: Arhiv


Zastupnica Hadžić zahvalila se svim zastupnicima koji su podržali skraćeni postupka.

- Obaranjem skraćenog postupka odgodili smo njegovo usvajanje možda i za dvije godine, a možda se i u narednom mandatu neko sjeti da pokrene ovo pitanje. Niko nema izgovor za neglasanje po skraćenom postpuku. Kad je riječ o ministru Drljači, moram reći da je on pripremio izmjene i dopune Zakona o Pio jer se dvije godine čeka odobrenje ministrice finansija FBiH Jelke Milićević. Nažalost borci i dalje neće moći da idu u penziju, a zahvaljujući kolegama koji su danas glasali protiv skraćenog postupka – istakla je Hadžić.

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o PIO na kraju je usvojen u formi nacrta i konstantovano je da dobra podloga za izradu prijedloga. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović zadužio je predlagača da u roku od 30 dana pripremi prijedlog zakona o izmjenema Zakona o PIO.  

Više o temi Predstavnički dom Parlamenta FBiH

NA VRH

Podijeli članak na