PREDSTAVNIČKI DOM FBIH

Hrvić nakon odbijanja SBB-ovog prijedloga: Borcima vraćamo na ovaj način, na čast nam je

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) čestitao je Azri Hadžić (SBB) na inicijativi da se ispravi nepravda prema borcima

Online sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. PrintScreen

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

28.7.2020

Raspravom o izmjenama Zakona o PIO koje je predložila predsjednica Kluba SBB-a Azra Hadžić nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) čestitao je Azri Hadžić na inicijativi da se ispravi nepravda prema borcima. 

- Nije mi jasno kako zastupnici SDA ne podržavaju izmjene koje je podržao njihov ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević – pojasnio je Čengić.

Zastupnica Jasmina Zubić (SDP) također čestitala je predsjednici Kluba SBB-a na njezinom prijedlogu.

- U ime Kluba SBB-a pripremili smo dva amandmana. Oni se odnose na prijevremenu starosnu penziju. Ljudi su bili onemogućeni 2016. i 2017. godine da izađu u prijeveremenu penziju, budući da novi zakon je usvojen 2018. godine – istakla je Zubić.


Zastupnik Irfan Čengić (SDP). PrintScreen

Zastupnik Mustafa Hrvić (DF) kazao je da je debelo iznenađen odlukom većine po pitanju ovih izmjena.

- Stav DF je jasan i mi pokazujemo odnos kao prema onima koji su postavili temelje BiH. Mi njima vraćamo na ovaj način, na čast nam je. Mi smo od početka uključeni u problematiku rješavanja problema boraca – istakao je Hrvić.

Dodao je da pozdravlja inicijativu SBB-a, jer bi se ukinule diskriminacije prema borcima.

- Prihvatamo predložene izmjene i molimo sve zastupnike da podrže, ali već je za to kasno – naglasio je Hrvić.


Zastupnik Mustafa Hrvić (DF). PrintScreen

Zastupnik Dževad Adžem (DF) ovom prilikom rekao je da je stav DF jasan.

- Dobro znam u kakvim uslovima žive borci i dobro znam da su bili manipulisani od strane politike. Uvođenje u pravo tolikog broja boraca imalo je za cilj da se preko certifikata opljačka imovina. Mi danas njima kažemo da ima i drugih alternativa. Radi se o tome da je Vlada FBiH potpisala pismo namjere MMF-u u kojem je obećala da neće povećati niti za jednu marku izdvajanja za borce – istakao je Adžem.  

Dodao je da je SDA detaširao rješavanje ovog problema.

- Pretvorili smo se u protektorat bankarskog lobija – poručio je Adžem.


Zastupnik Dževad Adžem (DF). PrintScreen

Zastupnik Husein Rošić (SDA) ovom prilikom kazao je da zakon o povoljnijem penzinisanju branilaca mora biti usvojen do kraja avgusta.

- Kad je u pitanju ovaj zakon moram reći da podržavam ovakav princip. I u naredna tri četiri mjeseca trebao bi biti usvojen. Međutim član dva bio je sporan jer nije definirano koliko korisnika bilo ovog zakona i koliko je potrebno finansijskih sredstava za implementaciju. Nije korektno ovo što je neko pokušao politizirati da je neko protiv boraca – istakao je Rošić.


Predsjednica Kluba SBB-a Azra Hadžić. Arhiv

Zastupnica Hadžić zahvalila se svim zastupnicima koji su podržali skraćeni postupka.

- Obaranjem skraćenog postupka odgodili smo njegovo usvajanje možda i za dvije godine, a možda se i u narednom mandatu neko sjeti da pokrene ovo pitanje. Niko nema izgovor za neglasanje po skraćenom postpuku. Kad je riječ o ministru Drljači, moram reći da je on pripremio izmjene i dopune Zakona o Pio jer se dvije godine čeka odobrenje ministrice finansija FBiH Jelke Milićević. Nažalost borci i dalje neće moći da idu u penziju, a zahvaljujući kolegama koji su danas glasali protiv skraćenog postupka – istakla je Hadžić.

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o PIO na kraju je usvojen u formi nacrta i konstantovano je da dobra podloga za izradu prijedloga. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović zadužio je predlagača da u roku od 30 dana pripremi prijedlog zakona o izmjenema Zakona o PIO.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.