KOMENTAR DANA

Paloma turisti

Dođite u BiH, imate našu podršku, budite turisti i trošite pare... Samo što im Cikotić još nije poručio: “Ljetujte u BiH”

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

25.8.2020

Godinama građani Krajine upozoravaju na razmjere migrantske krize. Godinama šalju apele prema Sarajevu, ali badava. Voda je već odavno došla do grla. Svi to vide i znaju, osim pojedinaca u Sarajevu.

Zatvaraju se oči i pored očitih problema. No, situacija je više nego alarmantna i u vremenu koje dolazi bit će sve gore. Znaju to mještani Ključa, Cazina, Bihaća, Velike Kladuše.

Ali apeli su ne čuju, vlast je gluha, a građani se bore sami kako znaju i umiju.

Prave se policijski punktovi, straže, mještani su, umjesto države i sistema, počeli uzimati stvari u svoje ruke. Ma koliko ih pojedinci osuđivali, napadali policiju da je agresivna, na ovakve korake natjerala ih je teška muka.

Primorani su braniti svoja ognjišta i domove jer migranti, koji već odavno nisu humanitarno, nego sigurnosno pitanje, sve su brutalniji i opasniji. Ne prezaju ni od čega. Znao je za to i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

Nije on bez razloga tražio njihovu deportaciju, ali, umjesto da dobije podršku stranaka koja mu je trebala biti vjetar u leđa, iz SDA su pokazali da im je važniji turizam, i to - migrantski! Tako barem reče novi ministar sigurnosti Selmo Cikotić i nasmija cijeli region i Evropu.

Da je za SDA država od Baščaršije do Marindvora, pokazala je i ova Cikotićeva izjava. Koliko god bila nesmotrena i nesuvisla, odraz je stanja u državi. Pogotovo što migrantska kriza nije od jučer niti prekjučer. Migranti su tu već godinama.

Nakon što je bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić, čiji je mandat prošao u cirkusanju, neozbiljnim izjavama, bespotrebnim presicama sve gurao pod tepih, nadu je dao Radončić, koji je jedini zasukao rukave, a sada je cirkus, očito, nastavio Cikotić.

U migrantima koji pljačkaju po Krajini, a u Sarajevu po ulici prodaju maramice, jedini on, među 3,5 miliona bh. građana, vidi turiste.

Dođite u BiH, imate našu podršku, budite turisti i trošite pare… Samo što im Cikotić još nije poručio: “Ljetujte u BiH!”


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.