OBJAVLJENA DOKUMENTA

Memorijalni centar Srebrenica poziva Viškovića da se očituje o svojoj ulozi u genocidu

Dokumentacija koja ovo potvrđuje nalazi se u konačnom podnesku odbrane Ljubomira Borovčanina, odnosno u presudama Ljubiši Beari i Vujadinu Popoviću

Piše: Fu. M. / Avaz.ba

22.9.2020

Memorijalni centar Srebrenica danas je objavio nekoliko dokumenata koji se tiču načina na koji je Vojska Republike Srpske (VRS) realizirala nabavku i mobilizaciju vozila za potrebe prijevoza zarobljenika i strijeljanje.

Iz Memorijalnog centra su naglasili koliko je važno da javnost prepozna da je organizacija transporta zarobljenika od mjesta sakupljanja do mjesta strijeljanja jedna od ključnih logističkih operacija u izvršenju genocida.

- Trinaestog jula je na lokalitetu livade kod sela Sandići VRS sakupila sve zarobljenike i osobe koje su se predale iz kolone muškaraca i dječaka. Oko 1.000 zarobljenika s livade u Sandićima i s drugih lokacija prebačeno je u skladište poljoprivredne zadruge u Kravici, a oko 4.000 je prebačeno u Bratunac na lokalitete osnovne škole i drugih objekata. U ovaj drugi segment spadaju i oni koji se spominju u transkriptima koji su ovih dana došli do javnosti, a predstavljaju svjedočenja i dokumentaciju koja je višestruko potvrđena pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije i Sudom BiH - navode iz Memorijalnog centra.

Iz Memorijalnog centra poručuju da transkripti dokumenata upućuju na to da je Višković bio uključen u operaciju prijevoza 700 ljudi s livade u Sandićima.

Dokumentacija koja ovo potvrđuje nalazi se u konačnom podnesku odbrane Ljubomira Borovčanina, odnosno u presudama Ljubiši Beari i Vujadinu Popoviću.

- Ono što je nedvosmisleno utvrđeno i potvrđeno presudama jeste da su osobe koje su odvezene autobusom iz Sandića, bez izuzetka, vođene na strijeljanje - poručili su.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica pozivaju Tužilaštvo BiH da pozove Radovana Viškovića na razgovor, smatrajući da se premijer RS-a mora očitovati o svojoj ulozi u genocidu, a u svjetlu svih dokaza koji upućuju na njegovo učešće.


Dokumentacija Memorijalnog centra - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Memorijalni centar objavio dokumenta - Avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.