NATAŠA OMEROVIĆ ZA "AVAZ"

Upraviteljica kampa: Dio migranata još je na Lipi, dio će prema Bihaću, dio prema Sarajevu

Osoblje je upućeno kućama, a svi čekaju zvanične informacije

Dio migranata još je na Lipi, dio će prema Bihaću, dio prema Sarajevu. Ilustracija

Piše: A. Bajramović

23.12.2020

Upraviteljica kampa Lipa, Nataša Omerović u izjavi za “Avaz” kazala je da nije poznato kuda će krenuti migranti iz kampa, koji je jutros zatvoren. Osoblje je upućeno kućama, a svi čekaju zvanične informacije o eventualnom daljnjem angažmanu. Jutrošnji požar i psovke upućene državi bili su najvjerovatnije odgovor dijela migranata na ukupnu situaciju, jer prema informacijama sa terena vatra je buknula na više mjesta istovremeno.  


Nataša Omerović. Arhiv

- Definitivno su gorjele bačve sa naftom koje smo imali uz svaki šator jer nam je ta nafta služila za opskrbljivanje termogena za grijanje. Ljudi su revoltirani. Oni su se skupljali na livadi koja je preko puta kampa i bilo je vidno da traže odgovore kud ćemo sad. Mi im nismo imali šta reći, a vidim da su to nastavili pitati novinare. Dio migranata još je na Lipi, dio je krenuo prema Bihaću, dio će vjerovatno u Sarajevo, ne znam. Mi smo svi poslani kućama – kazala nam je Omerović.


Požar kamp Lipa. Arhiv

IOM je, kao što je i najavljeno, jutros započeo gašenje svojih aktivnosti u kampu Lipa. Podjela doručka protekla je bez problema. - Već smo bili krenuli sa gađenjem naših aktivnosti, ukidanjem kampa po izlaznom protokolu kojeg smo imali a koji je počeo jutros u 8 sati. Sve aktivnosti su tekle mirno, doručak je prošao u najboljem redu, nije bio nikakav ni nagovještaj incidenta. Krenulo se sa podjelom higijenskih paketa. Oko 11.15-11.30 preko radio veze sam čula da je požar i da je potrebno da se evakuišemo. Ugledala sam dim koji suklja i shvatila sam da to nije naivan požar. Evakuisani smo u nepunih pet minuta na obližnju lokaciju koja je bila obilježena kao mjesto okupljanja – priča nam Omerović.

Nakon uposlenika IOM-a, podizvođača, zaštitara, aktivista Crvenog križa naknadno su se povukli i novinari, a na lice mjesta stigla je policija i vatrogasna jedinica koja je situaciju stavila pod kontrolu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.