VIJEĆE MINISTARA

Za zdravstveni sektor 23 miliona KM

Utvrđen je Prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat oporavka i podrške firmama

Sa sjednice: Pružanje podrške za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća pogođenih Covidom-19. Vijeće ministara

A. J. / Fena

29.12.2020

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o raspodjeli 10 miliona KM iz budžeta institucija BiH namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom koronavirusa, a koji će biti usmjereni za zdravstveni sektor u BiH.

Sredstva će biti alocirana entitetima i Brčko Distriktu BiH, i to Federaciji BiH sa 10 kantona 61 posto, Republici Srpskoj 37 posto i Brčko Distriktu BiH 2 posto.


Još 13 miliona KM odobrilo je Vijeće ministara BiH današnjom Odlukom o raspodjeli sredstava iz budžeta institucija BiH namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom koronavirusa za kliničke centre, i to četiri miliona KM za Univerzitetski klinički centar u Banjoj Luci, po 3,5 miliona KM za Univerzitetski klinički centar Sarajevo i Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, te 1,5 milion KM za Univerzitetski klinički centar Tuzla i 500 hiljada KM za Javnu zdravstvenu ustanovu – bolnicu u Brčko Distriktu BiH.


Ukupno je Vijeće ministara BiH u ovoj godini za zdravstveni sektor u entitetima i Brčko Distriktu izdvojilo oko 40 miliona KM, jer je ranijom odlukom početkom oktobra odobreno 14.474.000 KM.

Utvrđen je Prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima, vrijedan 56 miliona eura.

Od ukupnog iznosa Republici Srpskoj bit će alocirano 22,4 miliona eura ili 40 posto, a Federaciji BiH 33,6 miliona eura ili 60 posto.

Cilj projekta je pružanje podrške za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća pogođenih Covidom-19 putem unapređenja pristupa dugoročnog finansiranja i prebacivanja fokusa vladinih programa na podršku za povećanje otpornosti ovih preduzeća, nakon suzbijanja epidemije u BiH.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući pet godina grejs perioda, a projekat bi se trebao provoditi do kraja 2024. godine.

Prijedlog sporazuma sa Osnovom za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora BiH.  








Za Srebrenicu 1,5 miliona KM

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine iz tekuće budžetske rezerve odobrilo je 1,5 miliona KM za podršku ranije usvojenim infrastrukturnim projektima u općini Srebrenica.


Radi se o preostalom dijelu ranije obećane pomoći Vijeća ministara BiH razvoju općine Srebrenica, koja je u iznosu od dva miliona najavljena na Investiciono-razvojnoj konferenciji „Mogućnosti i perspektive razvoja Srebrenica 2015“ u novembru 2015. godine. U septembru 2018. godine za ove svrhe je odobreno 500.000 KM.

Održavanje drumskih mostova na granici s Hrvatskom

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji drumskih mostova na državnoj granici, potpisan u Zagrebu krajem septembra ove godine.


Podsjećamo da su Sporazumom definirani održavanje i rekonstrukcija 10 mostova na državnoj granici, preko Save, Une, Maljevca i Korane.


Bosna i Hercegovina i Hrvatska će obavljanje radova i troškova redovnog održavanja razmjerno dijeliti po pola, osim ako se dvije države drugačije ne dogovore. Ministarstvo vanjskih poslova dostavit će Prijedlog odluke o ratifikaciji ovog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljni postupak ratifikacije.

Imenovani v. d. agenata VMBiH pred Evropskim sudom za ljudska prava

Vijeće ministara BiH u drugom krugu glasanja donijelo je Rješenje o imenovanju vršilaca dužnosti agenata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava.


Za v. d. agenata imenovani su Harisa Bačvić (rukovodilac Kancelarije agenta), te Jelena Cvijetić i Monika Mijić, agenti, a do okončanja procedure javnog konkursa za imenovanje na ove pozicije, najduže tri mjeseca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.