OBIŠAO GRADILIŠTA

Ministar Šteta o gradnji cesta u KS: Nisam najzadovoljniji, radovi se odvijaju sporo

Očekujemo od svih strana uključenih u projekte da budu brži i operativniji, kako bi ih što prije implementirali, shodno rokovima koji su potpisani, rekao je Šteta

A. Jamaković

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je sa direktorom Direkcije za ceste Selmirom Kovačem obišao gradilišta na Prvoj transverzali, u ulici Džemala Bijedića i buduće gradilište rondoa sa kružnim tokom na Devetoj transverzali.

Direktor Kovač upoznao je Štetu sa fazama realizacija navedenih infrastrukturnih projekata koji su od velikog značaja za građane Kantona Sarajevo.

Brži i operativniji

- Nisam najzadovoljniji sa onim što sam vidio. Radovi se na nekim gradilištima odvijaju sporije nego što je predviđeno rokovima, zbog problema sa izmještanjem određenih instalacija. Očekujemo od svih strana uključenih u projekte da budu brži i operativniji, kako bi ih što prije implementirali, shodno rokovima koji su potpisani, kako bi građani što prije imali na raspolaganju ove saobraćajnice - rekao je Šteta.

Kada je u pitanju Prva transverzala, u završnoj fazi su radovi na dionici od naselja Šip do početka budućeg tunela Kobilja Glava. Istovremeno, u toku su radovi na prvom dijelu Prve transverzale, odnosno dionici između raskrsnica ulice Halida Kajtaza sa Kranjčevićevom i sa Tešanjskom ulicom, koji su započeti krajem oktobra 2020. godine. Iako se radi o dionici dužine 850 metara, građevinska dozvola izdata je za 140 metara. Preostali rok za izvođenje radova je naredni mjesec i po.

Proširenje dijela ulice Džemala Bijedića trenutno je u zastoju. Radi se o projektu koji implementira Općina Novi Grad, sufinansijeri su Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS, a on podrazumijeva proširenje 2,3 kilometra ceste, sa dvije na četiri kolovozne trake od Devete do spoja sa Petom transverzalom.

Kovač je naveo da će se Direkcija u narednim danima obratiti pismom Općini, u cilju poduzimanja svih neophodnih radnji za ubrzanje izgradnje ove saobraćajnice.

Rondo u ulici Safeta Zajke

Govoreći o Devetoj transverzali, direktor Kovač je kazao da se početak radova na rondou u ulici Safeta Zajke očekuje krajem januara, dok je rok za izvođenje radova šest mjeseci.

Uporedo se provode aktivnosti na raspisivanju tendera preko Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za radove na spoju Devete transverzale sa LOT-om 2C sarajevske zaobilaznice. Očekivanja su da kompletan projekt bude završen do kraja godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Više o temi Adnan Šteta

NA VRH

Podijeli članak na